Ligt de weg naar Brazilië open?

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 15 reacties
Ligt de weg naar Brazilië open?
Foto: © SC

België is goed op weg om zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap van volgend kalenderjaar. Met nog drie wedstrijden op de kalender zijn de Rode Duivels echter al zeker van een tweede stek en barragewedstrijden. Maar welke landenteams zou België kunnen tegenkomen in die knoc

Door Cédric De Volder

Voor alle duidelijkheid: Vincent Kompany en co staan momenteel op een eerste plaats in de WK-kwalificatiepoule. Maar omdat wij Belgen zijn en – in tegenstelling tot pakweg onze noorderburen - altijd van het slechtst mogelijke scenario uitgaan: hieronder een overzichtje van de mogelijke barrage-tegenstanders.

Bulgarije of Tsjechië?

In groep B strijden Bulgarije en Tsjechië – na het quasi ongenaakbare Italië – momenteel voor de tweede stek. Beide landen zouden in principe geen probleem mogen vormen voor de Rode Duivels. Bulgarije is momenteel het nummer 53 op de FIFA-ranking en verloor drie jaar geleden nog van België. Tsjechië daarentegen wordt wellicht een hardere noot om te kraken. De roodhemden hebben dan wel geen Pavel Nedved meer in de rangen, maar met Petr Cech (Chelsea), Milan Baros (Antalyaspor) en Michal Kadlec (Bayer Leverkusen) loopt er toch talent in dat team.

Oostenrijk, Zweden of Ierland?

Duitsland toont zich in groep C alweer een kandidaat voor de wereldtitel. Daaronder speelt zich echter een ware nek-aan-nekrace af tussen Oostenrijk, Zweden en Ierland. Vooral Zweden zou het Vincent Kompany en co wel eens knap lastig kunnen maken. Met Zlatan Ibrahimovic ben je immers nooit klaar. Oostenrijk is dan weer op papier (Oostenrijk staat op plaats 55 in de ranking, nvdr.) de gemakkelijkste tegenstander. Bovendien hebben onze landgenoten nog een eitje te pellen met de Oostenrijkers na de 4-4 tijdens de EK-kwalificatiecampagne in 2010.

Hongarije of Roemenië?

Nederland lijkt alweer rustig richting Brazilië te peddelen. Hongarije beschikt dan weer over de beste papieren om een ‘nacompetitie’ te spelen. Al klopt ook Roemenië op de deur. De geelhemden zijn bovendien het laatste land dat onze Rode Duivels in het zand deed bijten. Zo’n negen maanden geleden ging België met 2-1 onderuit in Boekarest. Enige nuancering is toch op zijn plaats. Marc Wilmots koos immers voor een veredeld B-elftal tijdens die partij. Maar voor de zekerheid misschien toch op Hongarije hopen?

Albanië of IJsland?

In onze ogen mogen beide teams, respectievelijk nummers 38 en 70 op de FIFA-ranglijst, het opnemen tegen onze jongens. In 99 procent van de gevallen wordt het een wandelingetje. Vooral als je weet dat Zwitserland in groep E freewheelend richting Zuid-Amerika peddelt. Of is onderschatting net het gevaarlijkste beestje?

Rusland

Groep F wordt een balletje die geen enkel land uit de trommel wil vissen. Met Rusland stuit de gegadigde immers op een enorm zware tegenstander. Al liggen de troepen van Fabio Capello – die afgelopen woensdag verrassend onderuit gingen tegen Noord-Ierland - onze Rode Duivels wel. De laatste twee wedstrijden wist België immers te winnen tegen het nummer 16 op de wereldranglijst. Maar geef ons toch maar Albanië of IJsland, me dunkt.

Griekenland

Het Grieks voetbal teert nog steeds op de gouden plak die werd behaald op het Europees kampioenschap in 2004. Echt grote namen zijn echter niet terug te vinden in de blauw-witte selectie. Met Vasilis Torosidis (AS Roma) en Giorgos Karagounis (Fulham) beschikken de Zuid-Europeanen echter wel over ervaring. Maar de conclusie luidt eendrachtig: Een WK-waardig land moet Griekenland simpelweg opzij zetten.

Engeland of Oekraïne

In groep H stevent Montenegro ietwat verrassend af op groepswinst. Nochtans was Engeland de grote favoriet in die poule. De wedstrijd tegen The Three Lions wordt door Marc Wilmots, ondanks het 1-0-verlies, nog steeds gezien als hét omkeerpunt in de prestaties van de Rode Duivels. De statistieken spreken zich – in geval van een barrage tegen Wayne Rooney en co – niet bepaald goed uit voor de Rode Duivels. De laatste keer dat België kon winnen tegen de withemden dateert al van 9 mei 1936. Al doen de Engelsen wellicht in hun broek als de Premier League-Belgen tegenover hun ‘lads’ komen te staan. Maar toch: liever Oekraïne! Of zet Engeland, die nog een wedstrijd moet afwerken, de scheve situatie simpelweg recht?

Frankrijk

Les Bleus hadden het ongeluk te worden ondergebracht in een poule met huidig Europees – en wereldkampioen Spanje. Toch hebben de Fransen zeker en vast hun plaats op het WK. Bovendien bewees de wedstrijd van afgelopen woensdag dat een duel tussen België en Frankrijk sowieso een dubbeltje op zijn kant wordt.

Dus?

De Rode Duivels zullen tegen alle mogelijke tegenstanders wellicht tot favoriet gebombardeerd worden. Bovendien krijgen de vier beste nummers twee het etiket van reekshoofd opgeplakt. In dat geval ontloopt België wellicht Rusland, Griekenland en Frankrijk. Al is dit uiteraard een voorlopige situatie en kan alles nog dooreen worden geschud. Maar het WK is dus al binnen? Al rekent de Belgische natie op een rechtstreeks ticket voor Brazilië. Zullen we dit overzichtje dan maar meteen naar Kroatië sturen?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties