Analyse Zulte Waregem tegen kwartfinalist Champions League, of toch niet?

Zulte Waregem tegen kwartfinalist Champions League, of toch niet?
Foto: © SC

APOEL Nicosia neemt het morgen in het Astridpark op tegen Zulte Waregem. Een grote naam is de Cypriotische ploeg niet, maar toch wordt het opletten geblazen. APOEL verraste twee seizoenen terug vriend en vijand door de kwartfinales van de Champions League te halen.

In dat seizoen werden de Cyprioten groepswinnaar in groep G, ondanks de zware tegenstand. Porto, Shakhtar en Zenit beten hun tanden flink stuk op APOEL. De ploeg ging uiteindelijk door tot aan de kwartfinales, waar ze door Real Madrid gewipt zijn. Voetbalkrant.com dook in de archieven en vergeleek de ploeg van de stuntzege tegen Lyon met de ploeg van nu.

Doel

Tijdens die achtste finale tegen Lyon kreeg ervaren rot Dionisis Chiotis nog de voorkeur op Urko Pardo, de Belgisch/Spaanse doelman die zijn opleiding genoot bij FC Barcelona. Beide goalies zijn nog steeds actief bij de Cypriotische ploeg, maar Pardo heeft vorig seizoen definitief het laken naar zich toegetrokken.

In de penaltyreeks tegen Lyon had Chiotis overigens pech bij de tweede bal. De poging van Lisandro trof de paal, maar ging via het hoofd van de doelman toch binnen.

Verdediging

Het was destijds vooral een Portugees en Braziliaans allegaartje, daar in Nicosia. Twee Braziliaanse verdedigers die toen in actie kwamen, William en Paulo Jorge, komen intussen uit voor reeksgenoot Anorthosis Famagusta. Ervaren rot Poursaitidis zette intussen een punt achter zijn loopbaan.

De enige verdediger die nog overblijft is Marcelo Oliveira. Om de vertrekkers te vervangen trok APOEL nog een blik Portugezen en Brazilianen open. Christian, Joao Guilherme en Mario Sergio konden niet verhinderen dat APOEL tegen Maribor uitgeschakeld werd voor de Champions League.

Middenveld

Van het trio op het middenveld vertrok enkel Helder Sousa. Nuno Morais en Charalambidis bleven bij de club. APOEL haalde intussen ook Selim Benachour en Tiago Gomes binnen. Die laatste is een Portugees (hoe kon het ook anders) met ervaring in de Primera Division en het Engelse Championship.

Aanval

Een counterploeg, zoals APOEL er destijds een schoolvoorbeeld van was, heeft nood aan aanvallers die uit het niets kunnen toeslaan. Die luxe was toen aanwezig met Solari, Manduca, Ailton en… Ivan Trickovski. Van dat illustere viertal speelt enkel Manduca, een levensgevaarlijk heerschap, nog bij APOEL. Solari trok naar Xanthi en Ailton verzilverde zijn seizoen met een transfer naar Terek Grozny.

Ivan Trickovski speelt momenteel voor Waasland-Beveren. In hun plaats kwamen Esmael, een Portugees met een verleden in Schotland en Mario Budimir, een Kroaat op de vleugel. Op het eerste zicht boet APOEL in het aanvallende compartiment het meeste aan kwaliteit in.

Verdict

De ploeg ziet er op enkele plaatsen anders uit, maar veel spelers maakten dat mirakelseizoen nog mee. Het wordt dus oppassen voor Zulte Waregem tegen een ploeg met veel meer Europese ervaring.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties