Interview Vande Walle: "Ik heb geen enkel racistisch beentje in mijn lijf"

Vande Walle: "Ik heb geen enkel racistisch beentje in mijn lijf"
Foto: © SC

Volg België nu via WhatsApp!

Zou een Tweet al ooit zoveel commotie veroorzaakt hebben in België? Philippe Vande Walle staat na zijn zinnetje over de keuze van Zakaria Bakkali wel in het oog van een grote mediastorm. Eén die hem zelfs zijn post als analist bij La Tribune kostte.

'Des pur Belges", drie woordjes in de Tweet van Vande Walle die heel het Franstalig landsgedeelte op hun achterste poten deed steigeren. Om dan vandaag in een bepaalde Waalse krant uit te pakken met de titel (vrije vertaling): "Ik ben verleden week nog couscous gaan eten, dus ben ik een racist?" Wij zagen Vande Walle nooit met zoiets uitpakken en belden hem even op voor nadere uitleg.

"Eén ding wil ik duidelijk maken: dit heb ik nooit bedoeld", vertelt een ontgoochelde Vande Walle aan Voetbalkrant.com. "Misschien heb ik het op een ongelukkige manier geschreven, maar ik ben geen racist. En dat benadruk ik met klem. Blijkbaar struikelde iedereen over het woordje 'pur', maar daarmee bedoelde ik dus alleen 'Kom op man, beslis'. Dat heeft niets met afkomst of etniciteit te maken. Dat ik Meunier en Vossen tussen haakjes zette, zal sommigen ook verkeerde gedachten gegeven hebben. Ik heb me dan ook verontschuldigd indien mensen zich beledigd zouden voelen, maar dit is echt overdreven."

"Blijkbaar gelooft men mij niet op mijn woord"

Vandaag maakte de RTBF bekend dat Vande Walle ontslagen wordt naar aanleiding van zijn Tweet. "Dat had ik ook niet verwacht. Alles is uit zijn context getrokken. Ik ben - of liever was - analist en daarvan wordt toch verwacht dat hij zijn mening geeft. Ik zit dertig jaar in het voetbal en heb in die tijd met honderden buitenlanders in de ploeg gezeten en de kamer gedeeld bij Europese verplaatsingen. Ik kreeg van veel van die jongens ook sms'jes en berichten van: 'Komaan, dit kan niet. Zo ben jij niet Philippe'. Ik dacht dat mijn uitleg wel voldoende zou zijn, maar blijkbaar gelooft men mij niet op mijn woord. Alé, ik racist! Ik ben net grootvader geworden van een Belgo-Turks jongetje."

En dan de titel over de couscous die hij vorige week ging eten. "Maar God jongens, waar zijn we mee bezig. Ik heb inderdaad in dat interview iets gezegd over dat ik couscous ging eten, om te lachen en om het ergens wat luchtig te houden, maar wie denkt nu dat die journalist dat gaat gebruiken als serieuze titel? Over bij de haren getrokken gesproken. Ik heb geen enkel racistisch beentje in mijn lijf. Met 'pure Belgen' bedoelde ik niet in België geboren en getogen, maar jongens die voor de nationale ploeg willen spelen. Meer niet. En daarom gaf ik ook het voorbeeld van Meunier en Vossen, die op hun knieën naar de Rode Duivels willen komen kruipen. Echt onzin, wat er allemaal geschreven wordt."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties