WK 2002-ganger Peter Van Der Heyden: "Ik herinner me alles nog alsof het gisteren was"

Timothy Collard
Timothy Collard
| 2 reacties
WK 2002-ganger Peter Van Der Heyden: "Ik herinner me alles nog alsof het gisteren was"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Onze Rode Duivels staan op het punt om zich te kwalificeren voor het WK in Brazilië van volgend jaar. Elf jaar geleden was onze nationale ploeg er voor het laatst bij op een groot tornooi en Peter Van Der Heyden was toen ook van de partij. Bij Voetbalkrant.com doet hij zijn verhaal.

Door Timothy Collard

Op het WK in 2002 stond Van Der Heyden in de groepsfase tot twee keer toe aan de aftrap. De Aalstenaar eiste in de partij tegen Japan bovendien een absolute hoofdrol op door met zijn doelpunt een gelijkspel uit de brand te slepen voor de troepen van Robert Waseige.

"Ik zat écht bomvol adrenaline nadat ik scoorde tegen Japan: ik weet zelfs niet meer hoe ik vierde."

“Ik herinner me alles wat met dat WK te maken heeft alsof het gisteren was. De tijd die we doorbrachten met de groep, de trainingen, de goede sfeer binnen het team, de vlucht naar daar, de stadions waar we speelden en de ontvangst in België na het WK. Het staat buiten kijf dat een wereldkampioenschap het mooiste is dat een profvoetballer kan meemaken.”

Één ding kan Van Der Heyden zich niet meer herinneren: “Ik weet niet meer wat er door me heen ging op het moment dat ik scoorde tegen Japan. Ik denk dat ik daar na dat doelpunt wat heb rondgelopen met mijn vingertje naar de lucht wijzend, maar ik zat gewoon bomvol adrenaline op dat moment.”

Als je niet het volledige wedstrijdverslag wil bekijken, dan kan je doorspoelen naar minuut zes om het doelpunt van Van Der Heyden te bekijken.

"De linksachter is een moeilijk in te vullen positie. Het is niet zo dat als je aan een boom schudt er enkele goeie uit vallen."

Wat denkt Van Der Heyden van de huidige groep? “Deze groep is in staat om mooie resultaten te boeken op een groot tornooi, daar ben ik nu eens écht zeker van. Het talent dat aanwezig is, is gewoon fenomenaal. Ik ben echt eens benieuwd hoe ver ze zullen komen.”

De voormalige verdediger van onder meer Eendracht Aalst, Club Brugge en Wolfsburg was één van de laatste pure linksachters bij de nationale ploeg. Hoe kijkt hij tegen de huidige linksback, Jan Vertonghen aan? “Hij is geen echte linksachter en dat weet en beseft hij ook zelf volgens mij. Maar dat neemt niet weg dat hij goed presteert op die positie.”

“Maar de backpositie, die van linksachter nog net iets meer dan die van rechtsachter, is een moeilijk in te vullen plek. Je moet bepaalde kenmerken hebben om er te spelen en het is ook niet zo dat als je aan een boom schudt er een paar goeie uit vallen, hé.”

Van Der Heyden is zelf nog actief bij FC Knokke, waar hij nog steeds drie keer per week traint. “En ook vanavond moeten we trainen. Maar de druk vanuit de spelersgroep zal te groot zijn voor de trainer en ik denk dat we gewoon naar de match gaan kijken. Er is niemand die zo’n wedstrijd wil missen, toch?”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties