Europese kaarten geschud

Europese kaarten geschud
Foto: © SC

België is als groepswinnaar al sinds vrijdag zeker van het WK. In alle andere groepen zijn de kaarten nu ook geschud. Wie gaat naar het WK, wie moet naar de barrages?

Door Aernout Van Lindt

A: België boven, Kroatië tweede

België speelde amper gelijk thuis tegen Wales, Kroatië verloor zelfs in Schotland, maar beide teams wisten eigenlijk al langer hoe de vork in de steel zou gaan zitten: de Rode Duivels naar Brazilië, Kroatië naar de barrages.

B: Italië en de slechtste tweede

Italië is al eventjes geplaatst, dus was het enkel voor plek twee nog spannend. Vier teams kwamen nog in aanmerking, maar na een dolle avond in Denemarken - Malta en Bulgarije - Tsjechië werd uiteindelijk duidelijk dat - op basis van de resultaten in de andere poules - geen team zich zou gaan plaatsen voor de barrages. Denemarken kent het droeve lot van de slechtste tweede te zijn.

C: Duitsland boven, Zweden tweede

Dat Duitsland groepswinnaar wordt, was al even duidelijk. Zweden werd uiteindelijk tweede in de groep, maar op respectabele afstand. In de onderlinge duels was het altijd vuurwerk: in Duitsland werd het 4-4, vanavond in Zweden 3-5 voor groepswinnaar Duitsland.

D: Nederland neemt Roemenië naar barrages

In groep D waren er nog drie kapers op de kust voor de tweede plaats na Nederland, dat ondertussen zeker was van het WK. Nederland won op de laatste twee speeldagen van Hongarije en Turkije en bezorgden beide landen zo een kater. Roemenië werd zoals verwacht de lachende derde dat zich mag opmaken voor de barrages.

E: Zwitserland + IJsland

De meest open poule was groep E. Zwitserland was snel zeker van het WK, maar voor plek twee kon werkelijk alles. Uiteindelijk zou IJsland aan een puntendeling in Noorwegen genoeg hebben voor de tweede plaats. Voor Gudjohnsen van Club Brugge en Skúlason van Zulte Waregem een mooie bekroning.

F: Rusland duwt Portugal in barrages

Rusland had nog uitwedstrijden in Luxemburg en Azerbeidjan voor de boeg. Als ze die beiden tot een goed einde konden brengen, was het binnen voor de Russen om groepswinnaar te worden. Dat lukte uiteindelijk niet, maar ook Portugal liet heel dure punten liggen. De blunder van Rui Patricio afgelopen vrijdag wordt ineens heel droef voor Ronaldo en co.

G Bosnië-Herzegovina klopt Griekenland op de meet

Bosnië-Herzegovina behield het voordeel in groep G en mag zo - voor het eerst in de geschiedenis van het Balkanland - naar het WK. Griekenland kan ook nog naar Zuid-Amerika, maar dan moet het de play-offs zien te overleven.

H: Engeland op een, Oekraïne op twee

Engeland leek het weer moeilijk te hebben in de poule met Montenegro, maar op het einde van de campagne haalde ervaring het opnieuw van jeugdige overmoed. Montenegro pakt zelfs naast de barrageplaats, die is voor Oekraïne.

I: Spanje + Frankrijk 

Spanje kon de groepswinst in principe niet meer ontlopen en het maakte ook geen fouten meer op de slotspeeldag, waardoor Frankrijk naar de barrages wordt gestuurd. Daarin wacht mogelijk een zware dobber.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties