Michel Preud'homme: een rood hart

Joris De Wolf
| 21 reacties
Michel Preud'homme: een rood hart
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Club Brugge trekt komend weekend naar Luik voor de clash tegen Standard. Voor Club Brugge-trainer Michel Preud'homme wordt het een blij weerzien met zijn oude liefde. Hij was er zowel speler als trainer

1969
In januari 1969 schreef Michel Preud’homme als tienjarig talent zich in bij Standard. Hij kwam over van de jeugd van Seraing waar hij bekend stond als een talentvolle doelman.

1976
Op zeventienjarige leeftijd debuteerde Preud’homme in het doel van Standard. Zijn trainer destijds was Robert Waseige. Aanvankelijk was hij de doublure van Christian Piot, maar vanaf het seizoen 1977-1978 nam Preud’homme de fakkel over.

1982
In 1982 pakte Standard zijn eerste landstitel in meer dan tien jaar tijd. Preud’homme was een van de sterkhouders. Ook Europees ging het de Rouches voor de wind. Standard haalde de finale van de Europacup II, maar daarin was FC Barcelona te sterk.

1984
Het omkoopschandaal van het seizoen 1981-1982 kwam in 1984 aan het licht. De spelers van Standard zouden hun wedstrijdpremies hebben afgestaan aan Waterschei om zo zeker te zijn van de winst en de daarbijhorende landstitel. Preud’homme werd samen met andere spelers als Eric Gerets en Simon Tahamata voor enkele maanden geschorst.

1986
In 1986 trekt Preud’homme na zeventien jaar de deur dicht bij Standard. Hij vertrekt naar KV Mechelen. Ook daar was Preud’homme heel succesvol. Hij pakte in 1987 de beker van België en het jaar erop wonnen de Manneblussers de Europacup II door in de finale het grote Ajax te verslaan.

2001
In januari 2001 volgt Preud’homme de ontslagen Tomislav Ivic op als hoofdtrainer van de Rouches. Standard eindigde op een derde plaats. Het jaar nadien leidde hij Standard naar een vijfde plaats. Na dat seizoen werd hij benoemd tot technische directeur. Hij haalde onder andere Milan Jovanovic naar Sclessin.

2006
In het begin van het seizoen 2006-2007 werd Johan Boskamp aangesteld als hoofdcoach. Maar de goedlachse Nederlander hield het door slechte resultaten maar enkele weken vol. Preud’homme nam over en zorgde ervoor dat Standard toch nog derde werd in de competitie.

In het daaropvolgende jaar stond er geen maat op de Rouches. Standard werd voor het eerst sinds 1983 nog eens kampioen. Preud’homme werd uitgeroepen tot coach van het jaar. Na dat seizoen vertrok hij naar AA Gent. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties