Doventolk Mandela's herdenkingsdienst heeft excuus: "Schizofrenie"

Doventolk Mandela's herdenkingsdienst heeft excuus: "Schizofrenie"
Foto: © SC

Bijna iedereen zal de beelden nu wel gezien hebben: de doventolk die bij de herdenkingsdienst van Nelson Mandela klaarblijkelijk druk aan het vertalen was. Achteraf bleek dat de man, Jantsjie genaamd, gewoon onzin aan het gebaren was.

Miljoenen tv-kijkers zagen de man de speechen van Barack Obama en andere wereldleiders zogenaamd 'vertalen'. Achteraf lieten honderden doven weten dat de man onzin aan het gebaren was. Hij kende zelfs niet de basisprincipes van de gebarentaal. De man zelf heeft echter een excuus, naar eigen zeggen.

"Er was niets dat ik er aan kon doen", zei de 34-jarige Jantjie aan een de Zuid-Afrikaanse krant, South Africa's Star. "Ik was alleen in een heel gevaarlijke situatie. Ik probeerde mezelf te beheersen en niet aan de wereld te tonen wat er aan de hand was. Ik excuseer me."

Wat was er aan de hand dan? Jantjie lijdt aan schizofrenie en zegt stemmen te hebben gehoord in zijn hoofd. Daardoor kon hij niets meer horen van de speeches en kon hij ook niet vertalen. "Het leven is oneerlijk. Ziekte is oneerlijk. Iedereen die dat niet begrijpt, zal denken dat ik dit verzin", aldus Jantjie. "Normaal ben ik een kampioen in gebarentaal. Ik vertaalde reeds bij veel grote evenementen."

Om dan ook toe te geven. "Ja, ik lijd aan schizofrenie."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties