De mythes van 2013 ontkracht (part II)

De mythes van 2013 ontkracht (part II)
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Elk jaar en elk seizoen zijn er wel een aantal van die hardnekkige zaken of mythes die aan het einde van het jaar werkelijk nergens op blijken te slaan. Wij leggen enkele zaken voor als terugblik op 2013.

Door Aernout Van Lindt

Europese matchen leiden tot puntenverlies

Een hardnekkige mythe is die waarbij je na een Europese midweekwedstrijd het daaropvolgende weekend vermoeider aan de start komt en zo vaker puntenverlies gaat gaan leiden dan wanneer er geen Europese wedstrijd was in de week.

Dat geldt zeker niet voor iedereen: Zulte Waregem pakte 22 op 30 na Europese wedstrijden, tegenover 19 op 33 in weken zonder Europese wedstrijden. Ook de cijfers van Standard, Racing Genk en Anderlecht bewijzen dat Europese wedstrijden niet meteen reden tot paniek zijn, al mogen we wel stellen dat het jaareinde voor Essevee en Racing Genk zwaar was.

Nieuwe coaches zorgen voor shockeffecten

Als je het echt niet meer ziet zitten als club, gooi je gewoon je trainer buiten en met een nieuwe coach win je meteen: het zogeheten shockeffect van de nieuwe trainer. We hadden dit seizoen vier nieuwe coaches in de aanbieding: zowel Cedomir Janevski, Mircea Rednic als Bob Peeters verloren hun eerste wedstrijd. Sommigen moesten zelfs wekenlang wachten op een eerste overwinning.

Enkel Michel Preud’homme knoopte meteen aan met de overwinning.

Beerschot in eerste provinciale? Snel dood en begraven!

Nog een hardnekkige mythe die leefde bij vele voetbalkenners: het failliet van Beerschot zou het definitieve einde betekenen. Niemand zou zich interesseren in een verhaal van Beerschot-Wilrijk in eerste provinciale.

En zie: gemiddeld maken 2000 supporters van uitwedstrijden dikke ambiance, met vrolijke liedjes en zelfs kippen op het veld. Op Het Kiel zitten steeds meer dan 6000 en gemiddeld zelfs tot 8000 supporters voor de thuiswedstrijden. Bovendien zitten de logecomplexen met 100 à 150 eters ook steevast vol. Met negen punten voorsprong op de eerste achtervolger komt Bevordering en een groots titelfeest stilaan nabij.

Lees ook deel I uit deze reeks van vorige week gerust nog eens na. Dat kan u doen door HIER te klikken.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties