Het dilemma van Thorgan

Het dilemma van Thorgan
Foto: © SC

Het is in ons kleine landje dé vraag van de wintermercato: wat doet Thorgan Hazard? Blijft hij bij Zulte Waregem of verkast hij alsnog naar het Astridpark. Wij lijsten even de pro's en contra's op.

Door Aernout Van Lindt

Het lijkt wel een Gordiaanse knoop die rond de frêle nek van Thorgan Hazard is gelegd. Je hebt de keuze tussen Anderlecht en Zulte Waregem en wat je ook doet, er zal geklaagd worden achteraf.

Extrasportieve druk is het, druk die niet voor het eerst anno 2013 op de jonge, creatieve middenvelder wordt gelegd. En alles wat Thorgan wil is voetballen, iets wat hij met zijn rustige, doch speelse uitstraling ook helemaal op die manier naar buiten brengt.

Waarom Hazard naar Anderlecht moet gaan

Prestige

In het huidige bestel blijft Anderlecht een club met grandeur. Bij de landskampioen spelen vergroot voor eenieder de kansen op een transfer naar het buitenland, terwijl het “kleine” Zulte Waregem – hoewel het bijzonder in trek is de laatste tijd – een minder sprekende naam is.

Ook qua prestige en geschiedenis is Anderlecht nu eenmaal een rijkere club. Met het oog op het WK in Brazilië zou vaste waarde worden bij de landskampioen misschien volgens sommigen de deur sneller doen opengaan richting WK-selectie.

Champions League

Voor Hazard ligt een uitleenbeurt tot december 2014 te wachten in het Astridpark. Dat zou betekenen dat hij er ook volgend seizoen nog de dienst zou uitmaken. Op die manier is de kans groter dat Thorgan volgend seizoen eens aan de potten van de Champions League zou kunnen gaan ruiken.

Hazard kondigde al aan dat de Gouden Schoen leuk zou zijn, maar een titel nog leuker om afscheid te nemen van België. Als hij een uitleenbeurt krijgt tot december 2014 proeft hij mogelijk van de titel en 2 Gouden Schoenen – faut-le-faire.

Omgaan met de druk

Misschien de voornaamste reden waarom Hazard voor Anderlecht zou moeten kiezen is de andere mentaliteit die in het Astridpark heerst. Bij Essevee kan Thorgan zich 2 en zelfs 3 mindere prestaties veroorloven, in Anderlecht is zoiets ondenkbaar. Het zou wat extra sportieve druk met zich meebrengen, waardoor de spelmaker nog meer constante moet brengen in zijn spel.

Waarom Hazard bij Zulte Waregem moet blijven

Zekerheid

Omgaan met de druk, het is een aan twee kanten snijdend zwaard. Want in een overstap naar Anderlecht schuilt ook net het gevaar dat hij plots buiten de ploeg valt. Voor een speler die niet liever heeft dan speelminuten maken en de bal raken zou zoiets een rem kunnen zijn op zijn ontwikkeling.

Bij Essevee kan Thorgan niets meer verkeerd doen en kan hij dus sowieso nog die extra maanden rijpen die hem meer dan van pas kunnen komen. Als hij incontournable blijft bij Essevee en bij uitbreiding België, dan moet hij toch ook mee naar het WK?

Meerwaarde van/bij Anderlecht?

Piet de Visser kondigde het vanuit Chelsea-hoek al aan: wat is op dit moment de meerwaarde van Anderlecht voor een speler als Thorgan Hazard? De landskampioen speelt dit seizoen de pannen nog niet echt van het dak, in wat vooraf als een overgangsjaar werd bestempeld. Anderzijds is het ook maar de vraag wat Thorgan Hazard aan de offensieve weelde van Paars-Wit nog kan bijbrengen. Anderlecht heeft meer baat aan een verdediger en een verdedigende middenvelder dan aan een ‘10’.

Statistieken

Over 10 gesproken: hoever wil Anderlecht gaan om Hazard binnen te rijven. Voor de gehuurde speler is het een must om zijn statistieken op te waarderen. Het nummer 10 hoeft hij daarvoor niet te dragen, maar mag hij bij de landskampioen ook alle stilstaande fases nemen als hij daar zin in heeft?

Vaste strafschopnemer worden is gezien de historie van Anderlecht de laatste 18 maanden misschien geen probleem, maar kan hij assists en goals blijven maken zoals bij Zulte Waregem? In het systeem van John van den Brom wordt het sowieso lastig om de bal evenveel te raken als hij kan doen in het systeem van Dury.

Het doorslaggevend argument: de sympathy votes?

Er zijn redenen waarom Hazard beter naar Anderlecht zou trekken en er zijn ook redenen om er van uit te gaan dat hij voor de zekerheid toch maar beter bij Zulte Waregem kan blijven. Bovendien zegt het hart en het verstand misschien ook wel hetzelfde: het verhaal afmaken aan de Gaverbeek is mooi, maar een nieuw verhaal schrijven in het Astridpark evenzeer.

Maar voor de goegemeente kan Hazard wel meer verkeerd doen door naar Anderlecht te trekken. De extrasportieve druk zal op zijn schouders blijven liggen, zijn sympathieke en aimabele karakter zal buiten hem zelf om misschien een deukje krijgen en elke pass die hij nog geeft zal met argusogen worden bekeken. En dat terwijl Thorgan enkel wil voetballen. Dus toch maar beter blijven? De toekomst zal het uitwijzen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties