Interview "Enkel de top in de Premier League zou een stap vooruit zijn"

Leander Mespreuve
| 6 reacties
"Enkel de top in de Premier League zou een stap vooruit zijn"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De laatste rechte lijn richting het WK is ingezet. Nicolas Lombaerts maakt zich voorlopig nog niet druk over eventuele speelminuten, al steekt hij zijn Braziliaanse ambities niet onder stoelen of banken: "Groepswinnaar worden en enkele matchen spelen".

In dit laatste deeltje kom je te weten wat Lombaerts verwacht van het komende WK, of de loting werkelijk zo gunstig is al men laat uitschijnen en wat hij verwacht van de wedstrijd tegen Rusland.

Verder verlengde de 28-jarige Rode Duivel vorig jaar zijn contract bij de Russische topclub, waardoor hij tot 2018 met de club verbonden is. Is hij bereid om zijn contract uit te dienen, of rijkt zijn ambitie verder dan de Oost-Europese horizonten. En wat zijn de plannen na zijn actieve loopbaan?

Vandaag deel 3: Zijn mening over de WK-loting, zijn Braziliaanse ambitie en toekomstplannen.

Door Leander Mespreuve

Nicolas, hoe heb je de WK-loting beleefd?

“Op het moment van de loting was ik een wedstrijd aan het spelen met Zenit tegen Yekaterinburg (wedstrijd waarin Lombaerts de winning-goal maakte, nvdr), ik heb het dus niet live kunnen volgen.”

“Ook tijdens de rust heb ik me bewust afgeschermd van alle heisa, om de focus op de wedstrijd niet te verliezen. Er stond nochtans een televisie aan in onze kleedkamer, weliswaar om de hoek. Blijkbaar heeft ook de stadionomroeper het nieuws bekendgemaakt in het stadion, maar ook dat is me ontgaan. Als je geconcentreerd aan het spelen bent, hoor je nauwelijks wat anderen zeggen.”

“Ook toen mijn ploegmaten na de wedstrijd grapjes begonnen maken, geloofde ik het nog altijd niet. Ik dacht dat het een grap was, tot ik het uiteindelijk met mijn eigen ogen las. Het moest even tot me doordringen.”

Is dit nu een gunstige of een gevaarlijke loting?

“Als je in een poule zit met Zuid-Korea, Rusland en Algerije kan je niet anders of tevreden zijn. Dankzij onze status van reekshoofd ontliepen we gelukkig enkele kleppers, maar vroeg of laat kom je deze toch tegen. Al bij al is dit toch wel een gunstige loting.”

“Toch blijft enige voorzichtigheid op zijn plaats. Niet vergeten dat Rusland voor Portugal eindigde in de WK-kwalificaties. De andere twee ploegen ken ik niet, maar daar schuilt misschien ook het gevaar.”

“Maar geloof me, de Russen zijn ook tevreden met de loting. Als je kleppers als Spanje of Brazilië kan treffen, kon het voor hen ook slechter uitdraaien. Ze zijn zich bewust van onze kwaliteiten, maar Russen hebben nu eenmaal van niemand schrik, dus ook niet van de Rode Duivels.”

“De Russen zijn ook tevreden met de loting. Als je landen als Spanje en Brazilië kan vermijden, is dat ook voor hen interessant.”

Wat mag/kan de ambitie zijn?

“Met deze groep moeten we in staat zijn om de poule te winnen, al is dit zeker geen evidentie. Alle ploegen op het WK zijn sterk, ook de zogezegde ‘mindere goden’. De eerste wedstrijd (tegen Algerije, nvdr) is van cruciaal belang, maar groepswinnaar worden moet de ambitie zijn. Daarna is het een ander verhaal, op de knock-outfase van een WK zal de vorm van de dag doorslaggevend zijn.”

“Vanaf de achtste finale moeten we het stap voor stap bekijken. De grootste fout dat we kunnen maken is ons al wereldkampioen wanen. De supporters zijn al luidop gaan dromen, het is zaak voor ons om alle voetjes op de grond te houden. Dromen mag, maar het blijft gevaarlijk.”

Inderdaad, na de poules wacht hoogst waarschijnlijk Duitsland of Portugal.

“Juist daarom is het belangrijk om groepswinnaar te worden. Ik ga er vanuit dat de Duitsers de groep zullen winnen, waardoor we mits groepswinst een van de WK-favorieten kunnen mijden. Begrijp me niet verkeerd, Portugal heeft ook een zeer sterke ploeg. Ik zou graag eens tegen Ronaldo of Messi spelen, wie weet kan dit in Brazilië. Daar doet een voetballer het toch allemaal voor, niet? (lacht)

"Ik zou graag tegen Ronaldo spelen, daarvoor doet een voetballer het toch? Hopelijk kan dit in Brazilië.”

Uiteraard! Even over de Russische nationale ploeg, dat zitten toch veel bekende namen bij voor jou?

“Daar zitten inderdaad veel spelers bij van Zenit, al is dit al iets minder dan vroeger. Momenteel zitten Kerzhakov, Fayzulin, Lodygin, Smolnikov, Shirokov en Bystrov in de selectie, al zal ik nog wel enkele namen vergeten zijn.”

“Dat Zenit hofleverancier is van de Russische selectie, zegt veel over de kwaliteit van de ploeg. Er worden nu en dan al grappen gemaakt over de wedstrijd, deze zullen ongetwijfeld toenemen als de wedstrijd nadert.”

“Dat Zenit hofleverancier is van de Russische selectie, zegt veel over de kwaliteiten van de ploeg.”

Wanneer is het WK voor jou persoonlijk geslaagd?

“Moest ik enkele wedstrijden spelen, zou ik al heel tevreden zijn. Ik ben me bewust van de moordende concurrentie, schrik heb ik allerminst. Vooral de wedstrijd tegen Rusland staat met stip genoteerd in mijn agenda, logisch natuurlijk. (lacht)”

Denk je dat Wilmots rekening zal houden met het feit dat je veel Russische spelers kent?

“Neen, daar ben ik vrij zeker van. Hij selecteert spelers enkel op basis van kwaliteiten, niet omdat hij de een of de ander kent. Als ik speel moet Wilmots overtuigd zijn dat ik een meerwaarde ben voor het team. Mij motiveren voor deze wedstrijd hoeft uiteraard niet.”

Iets helemaal anders nu. Je tekende vorig jaar een verbeterd contract tot 2018, ze hebben duidelijk vertrouwen in je?

“Ja, dat klopt. Ik was bezig aan mijn laatste contractjaar, het was dus bijtekenen of vertrekken. Ze wilden me absoluut houden en ik voel me goed hier. De keuze voor Zenit was dan ook niet meer dan logisch. De boel was snel geklonken. Ik voel hier respect, het kan best zijn dat ik mijn contract uitdien, al weet je zoiets nooit in de voetbalwereld.”

Was er concrete interesse vorige winter? Juventus deed de ronde?

“Als je einde contract bent, is het logisch dat er enige interesse komt. Het klopt dat Juventus contact opgenomen had met mijn manager, maar Zenit wou me per se houden. De clubs zijn er onderling niet uitgeraakt, dus werden de onderhandelingen afgebroken. Voor mij was dit geen ontgoocheling, ik ben zeer gelukkig bij Zenit.”

“Als je einde contract bent, is het logisch dat er interesse komt. Zenit wou me absoluut houden.”

Samen met Juventus, of met je manager?

“Alles gaat via mijn manager. Juventus nam contact op met hem, niet met mij. Zo gaat dat in het voetbal. Het is een aparte wereld, maar in de voetballerij zijn ze noodzakelijk om aan een nieuwe ploeg te geraken, zoniet speel je zeker onder je niveau. Enkel wereldsterren hebben geen manager nodig om aan een nieuwe ploeg te geraken.”

 Dus je hebt geen interesse om andere lucht op te snuiven?

“Dat zeg ik niet, als er een unieke kans komt, zal ik die zeker bekijken. Maar voorlopig is dat niet aan de orde. Ik bekijk het seizoen per seizoen, al denk ik niet dat er een club bereid zal zijn om een contract van 4,5 jaar af te kopen. Voorlopig zit ik goed bij Zenit.”

En de Premier League, is dat niet de droom van elke voetballer?

“De Premier League is inderdaad een aantrekkelijk competitie, maar ik zal niet zomaar naar eender welke ploeg verhuizen om daar te kunnen spelen. Enkel de top van de Premier League zie ik als een echte verbetering: Chelsea, Manchester United, Manchester City en Liverpool lijken me de aantrekkelijkste ploegen. Al weet ik niet of een van die ploegen ooit interesse zal tonen.”

“Met Zenit speel ik elk jaar Champions League, dat is toch de ambitie van elke voetballer. Ik zal dus niet veranderen van ploeg om te vechten voor een plaats in de Europa League, met alle respect voor het toernooi natuurlijk. Ik wil absoluut Champions League spelen, het is er heerlijk voetballen.”

“Enkel de top van de Premier League zie ik als een stap vooruit, ik wil absoluut in de Champions League spelen.”

En buiten de Premier League nog favoriete competities/clubs?

“(Denkt na)De Bundesliga wordt jaar na jaar sterker. Een ploeg als Dortmund spreekt me wel aan. Maar eerst zullen we hen proberen uit te schakelen in de Champions League. (Lacht)”

Mogen we ooit hopen op een terugkeer naar België?

“Ja, die kans bestaat. Al zal dit nog niet voor binnenkort zijn. In 2018 zal ik elf jaar in het buitenland zitten. Zeker in de voetbalwereld is het onmogelijk om zover vooruit te kijken, maar de kans bestaat dat ik nadien terug naar België kom, met de nadruk op ‘kans bestaat’.”

“De kans bestaat dat ik opnieuw naar Belgie kom, maar dat is nog niet voor binnenkort. Club Brugge of AA Gent? Beiden zijn mogelijk.”

Een terugkeer naar AA Gent of Club Brugge?

“Beiden zijn mogelijk, maar dat is nu absoluut nog niet aan de orde. Het gevoel moet goed zitten. Ik ben gelukkig wanneer ik een maand per jaar naar huis mag komen, waar het rustig is. De moeilijkste periode voor mij is wanneer ik na de vakantie opnieuw moet vertrekken naar Rusland. De eerste weken moet ik me vooruit slepen, maar eenmaal terug in de routine vervalt dat gevoel.”

Zijn er nog zaken die je absoluut wil verwezenlijken in je carrière?

“Ja, ik heb nog een grote droom. In 2018 ben ik 33 jaar en einde contract bij Zenit.  Dat jaar wordt het WK in Rusland gespeeld. Het zou mij een geweldig gevoel geven mocht ik met de Rode Duivels op het WK een match kan spelen in het nieuwe stadion van Zenit. Dan zou voor mij de cirkel rond zijn en kan ik met een gerust gemoed afscheid nemen van Rusland. Als ik zie dat Van Buyten het nog kan op z’n vijfendertigste, denk ik dat dit wel een realistisch doel is.”

Al eens gedacht wat je wil gaan doen na je carrière?

“Daar denk ik dikwijls over na, maar ook daarover wisselen mijn gedachten voortdurend. Ik zou graag opnieuw gaan studeren, gewoon uit interesse en om de geest te onderhouden. Voor ik naar Rusland verhuisde, zat ik in mijn derde jaar rechten. Het kan zijn dat ik die studies voortzet, al heb ik ook interesse voor geschiedenis. Misschien kan ik met een rechtendiploma ergens in de voetbalwereld terecht, wie weet.”

“Na mijn carrière wil ik graag opnieuw gaan studeren. Rechten of geschiedenis interesseren me wel.”

Zie je jezelf ooit als coach?

“(lacht) Ook daaraan heb ik gedacht, maar voorlopig heb ik geen ambitie om trainer te worden. Wie weet komt dat in de loop der jaren, we zullen zien. Zolang ik fit en gezond ben, wil ik nog zolang mogelijk spelen.”

Dat is een mooie afsluiter. Nicolas Lombaerts, veel succes bij Zenit en de Rode Duivels en hartelijk dank voor dit boeiend interview.

Eerste twee delen van het interview gemist? Geen probleem:
U kunt hier deel 1 en deel 2 van het interview opnieuw lezen.

Extra: Win een exclusief gesigneerd shirt van de Zenit-kapitein:

Om dit driedelig interview in stijl af te sluiten, heeft Voetbalkrant.com nog een verrassing in petto voor een van onze  trouwe lezers. ‘Like’ ons zo snel mogelijk op Facebook en neem deel aan onze prijsvraag. Met een correct antwoord en een dosis geluk maakt u kans op een exclusief gesigneerd wedstrijdtruitje van de Zenit-kapitein.

Deelnemen aan onze prijsvraag - die u HIER kan vinden - kan tot en met vrijdag 17 januari. In de loop van het weekend wordt de winnaar via de website bekend gemaakt. Hij of zij wordt de trotse bezitter van dit uniek exemplaar.

VEEL SUCCES!!!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Russische Premier League

Nieuwste reacties