Morgen weer een memorabele Anderlecht - Club Brugge?

Morgen weer een memorabele Anderlecht - Club Brugge?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Morgen is het weer zover: Anderlecht kruist in het Astridpark de degens met Club Brugge. In het verleden stonden wedstrijden tussen de twee grootmachten vaak garant voor spektakel of opschudding. Krijgt Anderlecht de 4-0 uit de heenwedstrijd weggewassen?

Door Aernout Van Lindt

De vernederingen (6-1 en 4-0)

We grasduinden even in de geschiedenis op zoek naar een aantal leuke of opvallende wedstrijden tussen Anderlecht. Daarbij kwamen we al snel terecht bij een opmerkelijke wedstrijd uit november 2012. Toen moest de kelk voor Club tot op de bodem leeg.

Blauw-Zwart zat toen in de zorgen, met ook een resem blessures. En Anderlecht toonde dat het vertrouwen had. Doelman Jorgacevic moest er toen bij een 4-0 achterstand af, een extra pijnlijk moment ook voor de goalie. 

Uiteindelijk eindigde de wedstrijd op een voorhistorische score: 6-1. RSCA leek op weg naar een makkelijke titel, de nieuwe coach van Club Brugge zou heel veel werk hebben om dat recht te zetten.

Eerder dit seizoen poetste Blauw-Zwart het blazoen wat op tegen de landskampioen, door met een 4-0 overwinning Anderlecht af te drogen en ook in de hoek waar de klappen vallen te duwen. 

De gemiste kans (1-1 en 2-2)

Verder in het verleden waren er in het seizoen 1985-1986 testwedstrijden tussen Club Brugge en Anderlecht. Voor Blauw-Zwart was het een plotse kans: Anderlecht had de laatste wedstrijd van het seizoen de titel uit handen gegeven en ineens kreeg Club een nieuwe kans.

In beide wedstrijden kregen de West-Vlamingen de kansen om de titel alsnog binnen te rijven, maar het eindigde in het Astridpark op een 1-1 gelijkspel. Een week later voltrok het drama zich: een 2-0 voorsprong werd weggegeven en Anderlecht werd alsnog kampioen.

De vuilste in 2002

Club Brugge - Anderlecht in 2002 was vermoedelijk een van de ergste wedstrijden ooit tussen beide teams en zelfs in de hele Jupiler Pro League. Het was een opeenstapeling van (vuile) fouten die de 2-1 overwinning van Club helemaal overschaduwde.

Maertens, De Boeck en Jestrovic gingen er allen uit in een duel waarin ook nog meer dan een handvol extra gele kaarten vielen. Scheidsrechter De Bleeckere moest achteraf beschermd worden: vandalen bekogelden zelfs zijn huis.

De mooiste in 2014?

En wat krijgen we morgen? Een spektakelduel met veel doelpunten en zonder vuile fouten? Wie kweekt vertrouwen met winst? Wordt het een match voor in de geschiedenisboeken? Nog een keer slapen en we weten het.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties