Clubs vanonder het stof: Sporting Hasselt

Jordy Ferket
| 2 reacties
Clubs vanonder het stof: Sporting Hasselt

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Bijna elke week halen we een club vanonder het stof. Deze keer belanden we bij Sporting Hasselt. Daar speelden ze in het seizoen 1979-1980 op het hoogste niveau. Nu speelt de ploeg in 3de klasse B.

Geschiedenis

K.S.C. Hasselt is ontstaan in 1964. Het was een fusie tussen Excelsior (groen-wit) en Hawaï (blauw-wit). Die Hasseltse ploegen speelden op dat moment in bevordering. De thuisbasis van de ploeg werd het stadion van Excelsior, het Stedelijk Sportstadion. De fusie liep in het begin niet van een leien dakje. De rivaliteit tussen supporters van beide ploegen was te groot: Hawaï was een de ploeg van het armere volk, terwijl Excelsior bekendstond als het team van de iets rijkere groep.

Ondanks de rivaliteit deed KSC Hasselt (blauw-wit-groen) het uitstekend. De ploeg speelde gedurende vele jaren in de tweede afdeling. Het speelde ook enkele eindrondes dus de ploeg had op sportief gebied geen enkele reden tot klagen. Het hoogtepunt van de club was in het seizoen 1978-1979. Hasselt slaagde erin te promoveren naar de eerste klasse. Daarvoor moest het eerst AA Gent opzijzetten. Een voetbaljaar lang mochten de supporters genieten van voetbal op het hoogste niveau.

Huidige situatie

Daarna ging het bergaf met KSC Hasselt. De club verzeilde in eerste provinciale. In het seizoen 2000-2001 viel het doek over de club. Er volgen vele onderhandelingen en de club besloot te fusioneren met KSK Kermt. De club heet nu K.S.K.H en de clubkleuren bleven blauw, wit en groen.

De laatste tien jaar bengelt de ploeg tussen derde klasse en eerste provinciale. Maar ook financieel ging het Hasselt niet voor de wind. In 2011 had de ploeg het bijzonder moeilijk in derde klasse en de toenmalig voorzitter vroeg de vereffening aan. Uiteindelijk redde Stijn Stijnen, een Hasselaar in hart en nieren, het bestaan van de club. Met investeringen wou hij er ook voor zorgen dat de ploeg het behoud kon verzekeren, maar dat lukte helaas niet.

Het volgende seizoen in vierde klasse is een echt sprookje. Sporting Hasselt slaagt erin de eindronde te bereiken. Ze klopten Wijgmaal en Namen. Daardoor mochten ze optreden in de finale van de eindronde op het veld van Union. De wedstrijd werd live uitgezonden op TVL. Met de steun van ongeveer duizend supporters promoveerde het team onmiddellijk weer naar derde klasse. Momenteel staat het elfde met 24 punten.

Bekende oude spelers

René Vandereycken is waarschijnlijk een van de meest bekende speler uit de geschiedenis van de club. De ex-bondscoach speelde tussen 1971 en 1974 in het shirt van Sporting Hasselt. Hij heeft bij de club nooit op het hoogste niveau gespeeld. In 1974 zette de defensieve middenvelder een belangrijke stap in zijn carrière. De 50-voudig international koos voor Club Brugge en daarna volgden nog veel mooie ploegen: Genua, RSC Anderlecht en Gent.

Maar Vandereycken is niet de enige bekende speler van de club. Ook Stijn Stijnen, de redder en voorzitter van de club, droeg het keepersshirt van Sporting Hasselt. Tussen 1993 en 2000 was hij actief binnen de ploeg. Net als de ex-bondscoach maakte hij ook de overstap naar Club Brugge. Momenteel is hij voorzitter.

Zijn vader Jean-Pierre ‘Jempi’ Stijnen droeg ook met trots het shirt van de ploeg uit Hasselt. Hij speelde ook in eerste nationale met Berchem en STVV. Er hebben in de geschiedenis nog heel wat bekende gezichten gevoetbald bij Hasselt. Ook Tony Rombouts dartelde over het veld van de club. Andere werkgevers van de linksachter waren Standard Luik en Anderlecht.

Tot slot speelde ook OHL-kapitein Bjorn Ruytinx tussen 2002 en 2004 bij KSK Kermt. De ploeg waarmee Hasselt samenging. Daarna maakte hij de overstap naar Oud-Heverlee Leuven.

Sporting Hasselt is een club met een rijke geschiedenis.

Aan het woord: Guy Kemps (secretaris/terreincommissaris Sporting Hasselt)

Momenteel speelt de club in derde klasse B. Het staat elfde met 24 punten. Ooit hoopt de club nog een reeks hoger te spelen, maar momenteel is er een ander doel. “Op dit moment is het de bedoeling dat we een stabiele derdeklasser worden. Op termijn willen we weer naar de tweede afdeling. Ik kan niet zeggen hoeveel jaar dat zal duren, maar het is toch wel het doel”, aldus Guy Kemps aan Voetbalkrant.com.

“Je merkt ook dat de club weer leeft. Sinds de overname door de familie Stijnen ziet alles er weer rooskleurig uit. Het gaat natuurlijk financieel beter, maar ook structureel zijn we erop vooruitgegaan. We hebben veel trouwe fans en het valt op dat die volledig achter de club staan. Bovendien heeft Sporting Hasselt zowel jeugd in de nationale reeksen als op provinciaal niveau. Het gaat de goede richting uit.”

De terreincommissaris droomt soms weer over voetbal in eerste klasse. “Natuurlijk droom je soms wel over voetbal op het hoogste niveau. Je mag dromen, maar we moeten realistisch blijven. Je mag geen stap overslaan. Eerst moeten we ooit nog eens in tweede klasse geraken. Daar moet je dan proberen een stabiele middenmoter te worden. Als je dat bereikt hebt als club, dan kan je pas hopen op eersteklassevoetbal.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties