Spanning tót de slotspeeldag niet van alle tijden

Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 11 reacties
Spanning tót de slotspeeldag niet van alle tijden
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Met nog één speeldag voor de boeg stevent de Jupiler Pro League af op de play-offs. Opvallend, geen enkele van de drie nacompetities ligt al vast. Was de slotspeeldag van de reguliere competitie - sinds de invoering van het systeem vijf jaar geleden - ooit spannender? We zochten het voor u uit.

2012-2013

Standard en Bergen lagen vorig seizoen in balans voor het zesde en laatste Play-off 1-ticket. Uiteindelijk trokken de Rouches op speeldag 29 het laken naar zich toe door een zespuntenkloof te slaan met de Draken.

Onderin werd de strijd op diezelfde speeldag beslecht. Lierse versloeg thuis KV Kortrijk terwijl Beerschot onderuit ging bij Waasland-Beveren. De Ratten naar PO 3 waar ze het onderspit zouden delven tegen het al eerder veroordeelde Cercle Brugge.

2011-2012

Een seizoen eerder kenden we de spannendste strijd om play-off 1 met een dramatische afloop voor Cercle Brugge. De Vereniging verloor op speeldag 30 bij Lokeren en zakte in extremis van vijf naar zeven in de stand. Racing Genk en KV Kortrijk gingen met een gelijk puntentotaal van 46 met plek vijf en zes lopen.

De spankracht in de kelder van het klassement liet dan weer te wensen over. Westerlo en Sint-Truiden kenden al geruime tijd hun PO 3-lot. Uiteindelijk bleek de nacompetitie een maat voor niets want beide ploegen degradeerden.

2010-2011

Ook in het seizoen 2010-11 vochten drie ploegen voor twee zitjes op de PO 1-trein. Lokeren, Standard en KV Mechelen gingen in die volgorde de slotspeeldag in. Alle drie wonnen ze hun partij waardoor de verhoudingen dezelfde bleven. Malinwa droop teleurgesteld af.

Onderin kwamen op de laatste speeldag nog drie ploegen in aanmerking om samen met Sporting Charleroi naar PO 3 te trekken. Eupen verloor waardoor Beerschot al zeker in eerste bleef. SK Lierse van zijn kant wist door een puntendeling tegen blauw-zwart op de valreep de degradatie-play off te ontlopen.

2009-2010

In het eerste seizoen mét play-offs uit onze vaderlandse voetbalgeschiedenis lieten Standard en Racing Genk zich verrassen. Kortrijk, Sint-Truiden en Zulte Waregem verzekerden zich één speeldag voor het eind knap van hun plekje bij de eerste zes.

Diezelfde jaargang zal ook de annalen ingaan als het seizoen waarin Excelsior Moeskroen failliet ging. Alle resultaten van de Henegouwers werden geschrapt uit de klassering. De vijftiende in de stand KSV Roeselare trok rechtstreeks naar de eindronde met tweedeklassers.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties