A por la Décima: de obsessie van Real Madrid

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 6 reacties
A por la Décima: de obsessie van Real Madrid
Foto: © Photonews

De queeste van Real Madrid naar La Décima duurt al meer dan 10 jaar. In 2002 wonnen de Spanjaarden voor het laatst de Champions League. Dit seizoen zijn ze er dichter bij dan ooit: voor het eerst sinds 2002 staan ze in de finale. Tijd voor een overzicht van de negen vorige eindzeges van Real Madrid.

Door Caroline Tonnelier

La Primera, Segunda, Tercera, Cuarta en Quinta (1956-1960): Hegemonie in de beginjaren

De Europese competitie vond voor het eerst plaats in het seizoen 1955-1956. Dat er negen Bekers voor Landskampioenen in de kast van de Madrilenen staan is grotendeels te danken aan die beginperiode. De Koninklijke won immers de eerste vijf edities.

In de allereerste finale waren de Spanjaarden te sterk voor Stade Reims (4-3). Diezelfde ploeg moest ook drie jaar later het onderspit delven in de eindstrijd (2-0). Tussendoor hadden Fiorentina (2-0) en AC Milan (3-2) zonder succes een gooi gedaan naar de eindwinst. De finale in 1961 was vooral historisch omwille van de einduitslag. Het werd immers liefst 7-3 tegen Eintracht Frankfurt. Di Stefano zorgde voor een hattrick, maar Puskas deed met vier treffers nog beter.

La Sexta (1966): Triomf op de Heizel

Enkele jaren later was het opnieuw raak voor Los Merengues. In het jaar dat Engeland zich tot wereldkampioen kroonde, waren de Spanjaarden te sterk voor Partizan (2-1). Op de Heizel mochten de Madrilenen hun zesde Europa Cup I in de lucht insteken. In de kwartfinales had Real Anderlecht uitgeschakeld.

La Séptima (1998): Eerste succes in de vernieuwde formule

Na de glorieperiode in de jaren ’50 en ’60 was het lang wachten op een nieuw succes voor Real Madrid. Het duurde immers tot het einde van de jaren ’90 alvorens de Koninklijke nog eens de beste was in Europa. In Amsterdam volstond een doelpunt van Mijatovic voor de eerste zege van Real Madrid in de nieuwe formule.

La Octava (2000): De eerste van Casillas

Dit keer was het niet lang wachten alvorens de fans van Real Madrid nog eens konden vieren. Twee jaar later was het immers opnieuw prijs. In een Spaans onderonsje was Valencia een maatje te klein. Het was toen de eerste keer ooit dat twee ploegen uit hetzelfde land tegenover elkaar stonden in de finale van de Champions League. Morientes, McManaman en Raúl zorgden voor de doelpunten. Iker Casillas was er al bij in het Stade de France.  

 La Novena (2002): Die met de volley van Zidane

De negende en voorlopig laatste eindwinst van Real Madrid in de Champions League staat bij voetballiefhebbers vooral in het geheugen gegrift omwille van het fantastische beslissende doelpunt van Zinedine Zidane. Los Blancos haalden het met 1-2 van Bayer Leverkusen. Raúl en de huidige beloftencoach van Real zorgden voor de Madrileense doelpunten. Florentino Pérez sprak na de zege vol vertrouwen over La Décima en zelfs al La Undecima, maar voorlopig wacht de Real-voorzitter dus nog steeds op die tiende beker met de grote oren. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties