De Belgische connectie: Groep B - Australië

De Belgische connectie: Groep B - Australië
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In de huidige geglobaliseerde wereld is er wel een link tussen elke WK- ganger en België. En dus ook met Australië: Mat Ryan, Stein Huysegems en de Gouden Schoen.

Door Aernout Van Lindt

Mat Ryan

Mathew Ryan is goed op weg om in Brazilië de nationale doelman nummer 1 van Australië te worden. En dat heeft de jonge keeper te danken aan zijn sterke prestaties bij Club Brugge. Meermaals haalde hij al het team van de week op onze site en zijn goede prestaties zijn ook in eigen land duidelijk opgepikt.

Ryan moet wel nog in concurrentie treden met onder andere Langerak (Borussia Dortmund) en Federici (Reading), maar op dit moment lijkt hij wel degelijk over goede papieren te beschikken, omdat hij bij Blauw-Zwart sowieso altijd speelt.

Als Ryan uiteindelijk onder de lat mag postvatten, hebben we overigens drie nationale keepers in onze Belgische competitie: Kawashima staat onder de lat bij Japan en ook Barry Copa is vaste nummer 1 bij Ivoorkust. Keepers en België, het blijft een geweldige synergie.

Stein Huysegems

En ook omgekeerd is er een link: we hebben namelijk een Belg in de Australische competitie, de A-League: Stein Huysegems. De gewezen speler van onder andere Lierse, Genk en Feyenoord maakt het mooie weer bij Wellington Phoenix, een club uit Nieuw-Zeeland die uitkomt in de Australische competitie.

Daar is Huysegems inmiddels aan zijn tweede seizoen bezig. In het eerste jaar was hij goed voor vijf doelpunten in 22 wedstrijden. Opmerkelijk: de kortste verplaatsing voor de nummer 10 van Wellington is ongeveer 3,5 uur vliegen. 

Gouden schoen 1995

De Gouden Schoen van 1995 in België werd uitgereikt aan een Australiër: Paul Okon.

 

Okon maakte grote sier in de jaren '90 bij Club Brugge. Daarna speelde hij bij Lazio en Fiorentina. In de nadagen van zijn carrière speelde de Australiër nog even bij KV Oostende, ondertussen is hij gestopt als actief voetballer. 

Hij trainde jeugdreeksen van de Australische nationale ploeg en werkt als scout voor Club Brugge, waardoor hij terug ging naar de club waar het voor hem allemaal echt begon. Hij werd twee keer Belgisch Kampioen en heeft inmiddels zelfs een Belgisch paspoort.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties