Terugblik van onze WK-ambassadeurs: "Bijnaam geen eer aangedaan"

Caroline Tonnelier

Het WK is afgetrapt en de eerste wedstrijden leverden al meteen de nodige stof tot discussie. Wat vonden onze ambassadeurs ervan en hoe beleefden zij de match? De ambassadeur van Kameroen laat zijn blik schijnen op de wedstrijd tegen Mexico.

Waar heb je de match gezien?

Jens Huypens (Kameroen): Gisteren stond de eerste wedstrijd voor mijn land Kameroen gepland om 18u en dit tegen Mexico. Deze wedstrijd was natuurlijk ook een duel om naar uit te kijken en dit omdat beide landen nog twee zware ploegen tegenkomen in de poule, met name Brazilië en Kroatië. Wie won kon mee aan de leiding komen en zo al een mentale tik uitdelen aan de tegenstander. De wedstrijd zelf heb ik aandachtig bekijken vanuit te zetel met een scherp oog voor Kameroen.

Vond je het resultaat terecht?

Jens: Er waren niet meteen verassingen in de opstelling van beide ploegen, al viel me toch meteen op dat Javier Hernández niet startte bij Mexico. Meteen was duidelijk dat de tegenstander het balbezit ging opeisen en dat hebben ze ook gedaan. Er kwamen dan welniet meteen kansen uit, maar de druk was er wel. Pas in de 20e minuut toonde Kameroen zich een eerste keer. Na een goeie actie van Assou-Ekotto besloot Samuel Eto'o op de buitenkant van de paal. Ondanks het overwicht in balbezit van Mexico kwam het maar tot enkele hoekschoppen en vrije schoppen. Het waren niet de spelers maar de scheidsrechters die de hoofdrol opeisten in de eerste helft door maar liefst drie doelpunten af te keuren. Twee daarvan waren eigenlijk geldige goals voor Mexico, al was de eerste afgekeurde goal zeer nipt geen buitenspel.  Toch moeten we begrip blijven tonen voor de lijnrechter omdat hij snel beslissingen moet nemen op korte tijd. Over het afgekeurde doelpunt van Kameroen viel niets te zeggen, goed gevlagd door de lijnrechter!

In de tweede helft ging Mexico terug voor het balbezit. Het was echter Kameroen dat de meeste kansen had, al waren deze niet gevaarlijk. In de 61e minuut, net toen Kameroen beter in de match kwam, scoorde Mexico een doelpunt via Peralta! Zo zakte Kameroen toch wat terug weg en was het wachten tot ongeveer 10 minuten van het einde vooraleer ze terug druk begonnen uit te oefenen op de verdediging. Dit zeer kleine offensief leidde in de 87e minuut tot een mooie uitgespeelde kans, maar Moukandjo kreeg de bal niet bij een ploeggenoot in het strafschopgebied. De laatste kans voor Kameroen kwam niet veel later, in de 90e minuut, maar Moukandjo kon niet hard genoeg koppen en zo redde Ochoa. De laatste kans van de wedstrijd was nog voor Javier Hernández maar miste deze kans op de 2-0. Zo eindigde deze tweede partij van het WK op 1-0 voor Mexico, wat een terechte uitslag was.

Wat viel beter mee dan verwacht of viel net tegen en onthoud je voor de volgende wedstrijd?

Jens: We zullen vooral onthouden van deze wedstrijd dat Kameroen niet genoeg drang toonde om te winnen. Dat viel me natuurlijk ook tegen, want zo toonden ze hun bijnaam niet alle eer aan!  Ze zullen beter moeten spelen om door te stoten! Hier kunnen ze alvast beginnen aan werken om de volgende wedstrijd een betere uitslag te krijgen. Ze zullen dit niet in de schoot geworpen krijgen, want hun tegenstander voor de volgende wedstrijd is Kroatië.

Wie vond je de uitblinker bij jouw ploeg?

Jens: Ik ga ze nu niet de meteen de uitblinkers van de match noemen, maar vond Chedjou, Moukandjo en M'bia geen slechte match spelen. Chedjou was er op verschillende momenten op tijd bij om een speler van Mexico te beletten een actie te maken of een voorzet te laten geven. Moukandjo begon matig aan de wedstrijd, maar kwam gaandeweg beter in de match. Deze speler gaan we zeker in de gaten houden in de volgende wedstrijden van Kameroen  M'bia zagen we niet zo meteen opvallen, maar hij had toch een goeie dribbel in huis ie leidde tot een vrije trap voor Assou - Ekotto. M'bia is toch een speler die het heeft van veel te lopen en zijn pasjes en wordt soms te weinig opgemerkt.