Genoeg over Mexico '86, zegt Wilmots: "Gouden Generatie mag nieuwe pagina's schrijven"

Genoeg over Mexico '86, zegt Wilmots: "Gouden Generatie mag nieuwe pagina's schrijven"
Foto: © Photonews

Vergeet Mexico '86, ons gloriemoment op het Wereldkampioenschap voetbal tot nu toe. Marc Wilmots wil vanaf morgen op zoek naar nieuwe successen. Successen die het land opnieuw in euforie moeten brengen.

Johan Walckiers in Belo Horizonte

De enorme perszaal van het Estádio Governador Magalhães Pinto was bijna zelfs te klein om de verzamelde persmeute de laatste commentaar van Vincent Kompany en Marc Wilmots te laten aanhoren. De coach sprak dappere woorden voor de start van 'zijn' toernooi, maar zette eerst wel even de internationale pers op zijn plaats. "De buitenlandse pers heeft ons gebombardeerd tot outsider of zelfs favoriet voor eindwinst. Vergeet alstublieft niet van waar wij komen. We zijn er twaalf jaar niet bijgeweest. Ik wil gewoon een goed toernooi spelen en daar heb ik hongerige spelers voor in overvloed", aldus Wilmots.

Wilmots houdt de druk dus weg van zijn team, maar de eerste ronde overleven wordt wel een must. "Druk? Een kind hebben dat in het ziekenhuis ligt. Dat is druk! Wij zijn er gewoon klaar voor. We hebben een ongelooflijke basis. En voor de rest moeten we leren relativeren. Het belangrijkste is om achteraf van niets spijt te moeten hebben", zei de bondscoach die zelfs zijn huiswerk beter had gedaan dan de meeste journalisten. "Morgen is het exact twaalf jaar geleden dat we uitgeschakeld werden door Brazilië. We hebben elf miljoen mensen in ons land, maar we zijn niet sterker of zwakker dan de rest. Het zal gewoon afhangen van details."

In Mexico speelden we één goeie match en het land was in euforie

Die details zijn ook voor de match al te vermijden. "We moeten kalm blijven. Er kan veel gebeuren tijdens een match en die kan evengoed in de laatste minuut beslecht worden. En voor de rest? In Mexico '86 speelden we drie slechte matchen en na één goeie tegen Rusland was er ineens euforie in het land", maakte Wilmots komaf met het verleden. "Laten we dat boek opzij leggen en nieuwe pagina's beginnen schrijven. Iedereen spreekt over de 'Gouden Generatie'. Wel, die mag nu een paar nieuwe hoofdstukken beginnen maken."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties