Analyse Het rapport van de Rode Duivels in Brazilië: vier grote onderscheidingen

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 63 reacties
Het rapport van de Rode Duivels in Brazilië: vier grote onderscheidingen
Foto: © Photonews

Het WK is voorbij voor de Rode Duivels. Toch is de volledige Belgische natie trots op onze landgenoten. Onze redactie blikte terug op de voorbije weken en heeft voor elke Rode Duivel een rapport klaar.

Door Cédric De Volder

GROTE ONDERSCHEIDING

Thibaut Courtois moest zich op het WK amper drie keer omdraaien. De doelman van de Rode Duivel trof geen enkele schuld bij de tegendoelpunten. In de wedstrijd tegen Team USA pakte hij uit met een schitterende redding in de slotminuten van de verlengingen. Ook Lionel Messi slaagde er niet in om te scoren tegen onze nationale nummer één.

Daniel Van Buyten was misschien wel dé revelatie van ons land op het WK. De verdediger werd – ook bij Bayern München overigens – al afgeschreven, maar bewees de voorbije weken dat hij nog steeds zijn mannetje kan staan.

Kevin De Bruyne had het niet altijd even gemakkelijk om in zijn spel te komen op het WK, maar toonde zich toch weer een enorm belangrijke draaischijf. Maar dat is niet alles: de middenvelder van VfL Wolfsburg was ook de man die met een doelpunt de ban brak in de achtste finales.

Jan Vertonghen begon het WK met een valse noot en betaalde de tol cash. Een blessure bij Thomas Vermaelen zorgde alsnog voor een tweede kans voor de verdediger van the Spurs. Het vervolg van zijn WK was dan ook meer dan degelijk.

ONDERSCHEIDING

Toby Alderweireld deed zijn werk meer dan goed op de rechterflank. Er wordt regelmatig geopperd dat de Rode Duivels met problemen kampen op de backs, maar daar was de voorbije weken niets van te merken.

Axel Witsel is voor Marc Wilmots ‘incontournable’ en toonde de voorbije weken waarom. Al blijft het jammer dat de voormalige Rouche zich op aanvallend vlak niet meer mag uitleven…

Divock Origi was voor aanvang van het WK hét witte konijn van Marc Wilmots. Het goudhaantje van Lille OSC zette de keuze van de selectieheer kracht bij met zijn prestaties en viel uitstekend in tegen onder meer Algerije en Rusland. Als basispion had hij het telkens moeiijker.

Dries Mertens schudde de voorbije weken het etiket ‘luxe-invaller’ eindelijk van zich af. De inbreng van Driesje in de openingswedstrijd tegen Algerije zorgde voor dé kentering en zijn tempoversnellingen waren een lust voor het oog.

GESLAAGD

Vincent Kompany toonde zich als vanouds de leider van het elftal. Al blijft het jammer dat de aanvoerder het hoge aantal wedstrijden telkens met kwaaltjes moet betalen. Bovendien lag zijn balverlies aan de basis van het enige doelpunt van de Argentijnen.

Marouane Fellaini begon het WK op de bank, maar was – net als Dries Mertens – van groot belang tegen Algerije. Big Fella kreeg daarna dan wel het vertrouwen van Marc Wilmots, maar doet nog steeds dat tikkeltje te weinig met zijn enorme potentieel.

Adnan Januzaj maakte tijdens dit WK zijn officiële debuut voor de Rode Duivels. Het goudhaantje van Manchester United voetbalde zich tegen Zuid-Korea meteen in de harten van de fans. Deze jongen zal ons nog plezier bezorgen!

Eden Hazard bracht de fans bij momenten in vervoering, maar was evenveel afwezig. De flankaanvaller besliste de partij tegen Rusland met een flits en assist op Divock Origi, maar was verder veel té afwezig op dit WK.

Romelu Lukaku voetbalde tegen zichzelf  tijdens de eerste twee wedstrijden van het WK. De basisstek voor Divock Origi zorgde voor minder druk op de schouders. In de partij tegen Team USA bewees Big Rom nog maar eens dat hij in staat is om één van de beste spitsen ter wereld te worden.

Kevin Mirallas kende ook al een WK met pieken en dalen. De flankaanvaller was een vaste waarde tijdens de kwalificatiecampagne, maar moest zijn plaats aan een superbe Dries Mertens laten. Toch was het lang niet slecht en verdient ook Mirallas een goed rapport.

Nicolas Lombaerts kreeg een stekje tegen Zuid-Korea en deed het goed. Verder dient de voormalige Buffalo vooral als back-up.

Anthony Vanden Borre speelde ook al een uitstekende partij tegen de Zuid-Koreanen, De verdediger van RSC Anderlecht liep bij een tik echter een breukje in de enkel op en volgde het vervolg van het Belgische WK op krukken.

GEDELIBEREERD

Thomas Vermaelen blesseerde zich tijdens de partij tegen Rusland al snel. Het kwaaltje was dan wel niet van enorm ernstige aard, maar toch zat het WK van de verdediger van Arsenal er al meteen op.

Nacer Chadli zat ook al meer op de bank dan hem lief was. Dat is eigenlijk het verhaal van het seizoen voor de Marokkaanse Belg. Ook zijn prestaties bij Tottenham Hotspur waren verre van slecht, maar een basisplaats afdwingen was te veel gevraagd.

Moussa Dembelé kreeg een basisstek van Marc Wilmots tijdens de opener tegen Algerije. De middenvelder kon niet overtuigen en verdween uit de schijnwerpers.

Steven Defour is ook zo’n Rode Duivel die tussen basis en bank zweeft. De middenvelder zette zijn tanden in bal en tegenstander tijdens zijn speelminten, maar pakte een (domme) rode kaart tegen Zuid-Korea.

EXTRA

De Rode Duivels hebben het over het algemeen gezien uitstekend gedaan in Brazilië. Daarom besliste de redactie van Voetbalkrant.com om niemand met een onvoldoende op het vliegtuig te zetten. Simon Mignolet, Sammy Bossut en Laurent Ciman speelden niet en krijgen dus geen beoordeling.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties