Prognose: De promovendus zal moeten bikkelen voor elk punt

Jens Jacobs
| 6 reacties
Prognose: De promovendus zal moeten bikkelen voor elk punt
Foto: © Photonews

Op vrijdag 25 juli trekt de Jupiler Pro League zich opnieuw op gang. De eersteklassers zitten in de allerlaatste rechte lijn van hun voorbereiding op het seizoen 2014- 2015. Wij schatten hun kansen in. Vandaag Moeskroen-Peruwelz.

Ambitie

De promovendus start met bescheiden ambities aan het nieuwe seizoen. De club werkt met beperkte middelen en gaat geen onnodige financiële risico’s nemen om te overleven in de hoogste voetbalklasse. Als ze zich weten te redden is het bestuur meer dan tevreden. Trainer Chihab beloofde al te zullen vechten voor elk punt.

Transfers

IN

Sven Dhoest (Club Brugge), Birger Verstraete (Club Brugge), Zinho Gano (Club Brugge), Pierrick Cros (Sochaux), Pieter-Jan Monteyne (Bergen),Thibaut Peyre (Lille B) *, Sébastien Pennachio (Lille B) *, Nicolas Perez (Lille B) *, Anice Badri (Lille B) *, Julian Jeanvier (Lille), Abdoulaye Diaby (Lille) *, Nolan Mbemba (Lille), Marvin Turcan (La Louvière) **, Anthony Bova (La Louvière) **, Tristan Dingomé (AS Monaco), Steeven Langil (Guingamp), Teddy Mézague (Vrije speler)

(*) Werden ook vorig jaar al geleend van Lille

(**) Terug na uitleenbeurt

OUT

Vincent Provoost (Roeselare), Harlem Gnohéré * (Charleroi) , Alexandre Oukidja * (Lille), Julian Michel * (Lille) 

(*) Einde uitleenbeurt

Sterktes

1) Banden met Lille en Club Brugge

Moeskroen – Peruwelz fungeert als satellietclub van de Franse topploeg Lille OSC. De derde uit de Ligue 1 van vorig jaar staat bekend om haar uitstekende jeugdwerking en stalt ook dit seizoen een deel van haar talenten bij Moeskroen om ze verder te laten rijpen. Onder meer Perez en Badri, samen goed voor 6 doelpunten in de eindronde, blijven een jaar langer in Henegouwen.

Ook de banden met Club Brugge lijken opperbest; de West-Vlamingen gaven met Dhoest, Verstraeten en Gano al drie spelers in bruikleen. Als na enkele wedstrijden blijkt dat de huidige kern onvoldoende kwaliteit heeft om te overleven in eerste kan moederclub Lille alsnog een kwaliteitsinjectie toedienen. Ook in januari is er nog veel mogelijk.

2) Degradatie is geen ramp

Vier jaar geleden speelde Moeskroen-Peruwelz nog in de vierde klasse. De Henegouwers zitten dus voor op schema en Lille zal ook de komende seizoenen spelers leveren, zelfs bij een eventuele degradatie. De spelers, waarvan een heel deel er slechts op uitleenbasis vertoeft, kunnen voetballen zonder druk en dat zou de prestaties ten goede moeten komen.                                 

Zwaktes

1) Zware competitiestart

Een goede start is de basis van een rustig seizoen, zeker voor degradatiekandidaten is het levensbelangrijk om niet meteen te moeten achtervolgen. In de eerste 8 wedstrijden krijgt Moeskroen met Anderlecht, Standard, Zulte-Waregem, Genk en Gent alvast 5 play-off 1 kandidaten voorgeschoteld. De broodnodige punten sprokkelen in die wedstrijden lijkt dus geen sinecure.

2) Lokaal ontworteld

De lokale band met de club is ver zoek. Moeskroen-Peruwelz speelde in de eindronde voor slechts 2000 toeschouwers, waarvan een groot deel eigenlijk supporters van de grote broer uit Noord-Frankrijk waren. Een heksenketel zoals bij de andere Waalse Clubs  hoeven we niet te verwachten, een aanzienlijk thuisvoordeel evenmin.

Het huurlingenlegioen dat ook dit seizoen weer is neergestreken weet dat het straks weer kan terugkeren naar de moederclub en zal niet al te lang wakker liggen van een degradatie. Trainer Rachid Chihab moet proberen om de nodige clubliefde aan te wakkeren.

Onze prognose: 14e 

Voorlopig is het nog moeilijk in te schatten of deze kern over voldoende kwaliteit beschikt. Het haalde al wel enkele op papier goede versterkingen en er kunnen er nog volgen uit Frankrijk.

Van al het jeugdig talent dat gehuurd werd moeten er zeker een paar volledig ontbolsteren dit jaar. Aangezien grote broer Lille ten allen tijde kan ingrijpen verwachten we dat de Henegouwers zich zullen redden, zij het nipt.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties