Waarom spelen Rode Duivels in 'piepklein' stadionnetje?

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 6 reacties
Waarom spelen Rode Duivels in 'piepklein' stadionnetje?
Foto: © Photonews

De EK-kwalificatiewedstrijd tussen Bosnië-Herzegovina en onze Rode Duivels wordt afgewerkt in het Bilino Polje Stadion. BiH kiest bewust niet voor het nationale stadion in Sarajevo. En dat heeft zo zijn redenen.

Cédric De Volder in Zenica

Het Bilino Polje Stadion is naar internationale normen 'een kruipkot'. Het stadionnetje van NK Celik Zenika telt zo'n 15.000 zitjes. Bovendien zitten de fans - die zoals overal in de Balkanlanden meer dan vurig zijn - quasi op het veld. Waarom kiest Bosnië-Herzegovina voor dit stadion als er in de hoofdstad een variant staat neergepoot die dubbel zo groot is.

Eerst en vooral is er natuurlijk de reden die we eerder al aanhaalden: de sfeer. Edin Dzeko en landgenoten hopen dat de tegenstander onder de indruk is van de omstandigheden. Bosnië-Herzegovina start elke thuiswedstrijd dan ook met het gaspedaal volop ingedrukt. "Enkel Cristiano Ronaldo heeft het stadion hier ooit een kwartiertje stil gekregen", lacht een medewerker van de Bosnische bond. "Maar daarna sloeg het vuur al snel in de pan."

Maar er is nog een achterliggende reden. Sinds de onafhankelijkheid van de natie zijn de burgers enorm op hun vrijheid gesteld. De middelgrote steden zoals Zenica en Tuzla zijn jaloers op de macht van Sarajevo. Om die reden kreeg Zenica met de regelmaat van de klok de organisatie over een interlandwedstrijd van de nationale ploeg. En dat is dus vanavond ook het geval...

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties