FIFA verwerpt klacht van onderzoeker Garcia naar omkomping WK's

Jeroen Evens
| 12 reacties
FIFA verwerpt klacht van onderzoeker Garcia naar omkomping WK's
Foto: © Photonews

Het beroep dat onderzoeker Michael Garcia had aangetekend met betrekking tot het corruptieonderzoek naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 werd door het Beroepscomité van de Wereldvoetbalbond FIFA verworpen.

  • Klacht van onderzoeker tegen conclusies verworpen
  • FIFA stemt over wijziging in ethische code
  • Nieuw onderzoek is lopende

Michael Garcia onderzocht gedurende twee jaar de toewijzingen van de WK’s 2018 en 2022 naar Rusland en Qatar. Uit het door hem opgestelde rapport werden volgens de onderzoeker zelf de verkeerde conclusies getrokken, en daarom tekende hij beroep aan bij de Ethische Commissie van de FIFA.

De FIFA zelf concludeerde op basis van voornoemd rapport dat Rusland en Qatar vrijgepleit werden van corruptie. En daar was de hoofdonderzoeker het duidelijk niet mee eens. Volgens hem bevatten de conclusies tal van onvolledigheden en onzorgvuldigheden.

Zijn beroep werd echter verworpen door de FIFA, aangezien de conclusies getrokken door Hans-Joachim Eckert -voorzitter van de juridische tak van de Ethische Commissie van de FIFA- geen wettelijk bindende beslissingen zouden bevatten en daardoor zou de mogelijkheid niet bestaan ertegen in beroep te gaan.

Verschillende landen waaronder België en Nederland, zélf kandidaat om het WK te organiseren, maanden de FIFA aan om het hele rapport openbaar te maken. De FIFA zelf vergadert deze week in Marokko en zal daar stemmen over een wijziging in de ethische code van de organisatie, waardoor een herziene versie over het onderzoek zou kunnen worden openbaar gemaakt.

Half november werd reeds beslist een bijkomend onderzoek te starten. Het hoofd van de financiële toelatingscommissie van de FIFA, Domenico Scala, zal het lijvige rapport van Garcia opnieuw doornemen. Daarna is het aan hem om te oordelen in hoeverre de informatie ter beschikking zal gesteld worden aan het Uitvoerend Comité.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties