En ook de laatste prijs is voor blauw-zwart: dit is onze 'Doelman van het Jaar'

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 11 reacties
En ook de laatste prijs is voor blauw-zwart: dit is onze 'Doelman van het Jaar'
Foto: © Photonews

Het is prijzentijd op onze redactie. De voorbije dagen kreeg u al enkele laureaten op het bord en vandaag gaan we lustig door. Proficiat, Mathew Ryan! Oftewel: onze 'Doelman van het Jaar'!

Door Cédric De Volder

De voorbije dagen gooiden we ook al met prijzen. Laurent Depoitre, Hein Vanhaezebrouck en Obbi Oulare kregen hun trofee ondertussen al. Vandaag brengt Mathew Ryan de stand tussen KAA Gent en Club Brugge op 2-2. 

Leuk extraatje: de Australische nummer één volgt zichzelf op als beste goalie van België. En net als vorig seizoen gaapt er een ongelooflijke kloof tussen Ryan en het nummer twee, Matz Sels.

De volledige top tien

1. Mathew Ryan (Club Brugge/ nu Valencia CF) 124 
2. Matz Sels (KAA Gent) 58
3. Davy Roef (RSC Anderlecht) 12
4. Olivier Werner (Cercle Brugge/ nu FC Sochaux) 10
5. Nicolas Penneteau (Sporting Charleroi) 7
6. Silvio Proto (RSC Anderlecht) 6
7. Wouter Biebauw (KV Mechelen/ nu KV Oostende) 5
8. Laszlo Köteles (KRC Genk) 4
9. Vladan Kujovic (Club Brugge/ einde carrière) 4
10. Sammy Bossut (Zulte Waregem) 2

Twee jaar lang (eenzaam) aan Belgische top

Club Brugge haalde Mathew Ryan twee seizoenen geleden weg bij Central Coast Mariners. En de Australiër volgde de weg van ene Julius Caesar in Europa: komen, zien én overwinnen!

De Australische nummer één was de voorbije twee jaar zonder twijfel de beste doelman op de Belgische velden. Ryan combineert katachtige reflexen met een enorme sprongkracht én twee goede voeten. 

En dat had ook Valencia gezien. Club Brugge hoopte dit seizoen een gooi naar de titel te doen met Ryan tussen de palen, maar de doelman koos voor een avontuur bij Valencia. 

MPH: ideale leermeester!

Met Michel Preud'homme had Ryan natuurlijk de ideale leermeester. En ook de Luikenaar is lovend over zijn voormalige titularis tussen de blauw-zwarte palen. 

"Ryan is veel meer dan een klassieke doelman", liet hij eerder optekenen. "Bij momenten lijkt het dat we een extra speler hebben die de bal kan rondstrooien. Zijn kleine gestalte? Dat maakt hij ruimschoots goed met zijn sprongkracht!"

Mathew Ryan vertoeft ondertussen al in Valencia, maar onze redactie verbindt zich ertoe om de trofee zo snel mogelijk te overhandigen aan de speler!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties