"Voetballers pieken anders dan renners in de Tour de France"

Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 6 reacties
"Voetballers pieken anders dan renners in de Tour de France"
Foto: © photonews

Nu we de resultaten van de fysieke tests in het Energy Lab kennen, gaan we afsluitend dieper in op enkele prangende thema's. Kunnen topclubs pieken richting de play-offs, wie zijn de meest uitzonderlijke atleten en hoe ver reiken de mogelijkheden van Kompany en Ronaldo?

Door Diederik Geypen

Pieken of niet?

Na zes seizoenen is het PO-systeem meer dan ooit ingeburgerd in de Jupiler Pro League. En dus trachten zeker de titelpretendenten te pieken naar de nacompetitie. 

"Voetballers pieken anders dan renners voor een Tour de France", licht inspanningsfysioloog Wim Van Hoolst toe. "De cruciale vraag is: hoe fel belast je spelers voor de cruciale duels?".

Hoe fel belast je spelers voor de cruciale duels?

"Je moet hen soms eens aan de kant houden om met de meest fitte jongens de play-offs aan te vatten. Als je ziet hoeveel spelers er elk seizoen uitvallen met blessures, bewijst roteren zijn nut."

Sommige trainers kiezen voor een aanpak waarbij wekelijks dezelfde spelers worden opgesteld, terwijl anderen iets voorzichtiger zijn om spelers te selecteren."

De uitzonderingen

Ook in het Energy Lab passeren profvoetballers die boven het gemiddelde uitsteken. "Silvio Proto is hét voorbeeld van een geweldige atleet. Die legt telkens supertests af", zegt Van Hoolst.

Proto is een geweldige atleet die supertests aflegt

Maar het sportlabo kreeg nog straffere voetballers over de vloer. "Een half jaar geleden hebben we hier een Congolese speler met een magere massa van 86 kilogram getest."

"De gemiddelde magere massa van een voetballer bedraagt 70 kilogram. Zijn botmassa bedroeg 6 kilogram. Normaal circuleert die hoeveelheid rond een kleine drie. Je kan dus geloven wat voor een 'beest' dat was."

Kompany-Ronaldo

Cristiano Ronaldo en Vincent Kompany zijn gedroomde atleten die Van Hoolst eens wil analyseren. "De magere massa van Kompany ligt een pak hoger dan deze van de gemiddelde speler. Of die waarden niet té hoog liggen, gezien zijn blessuregevoeligheid? Ik geloof wel dat er een bovengrens aan zit."

"Bij een versnelling moet je je gewicht op een zo kort mogelijk tijdstip verplaatsen. De snelheid gaat achteruit als je je magere massa verhoogt. Je moet dus een geschikt compromis zoeken."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties