Van nobele onbekende naar vaste waarde in PL: het verhaal van Ritchie Rich

Caroline Tonnelier
| 7 reacties
Van nobele onbekende naar vaste waarde in PL: het verhaal van Ritchie Rich
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het lijkt een voetbalfeitje uit een ander tijdperk, maar Ritchie De Laet was de eerste Belg bij Manchester United. De dag van vandaag is hij een van de steunpilaren van het verrassende en verfrissende Leicester City. Ritchie is back, en dat zullen ze geweten hebben in Engeland.

Door Julien Denoël

We schrijven januari 2009. Een anonieme Belg versiert een droomtransfer naar het grote Manchester United. Ritchie De Laet is dan 20 jaar.

Twee seizoenen eerder had hij van bij tweedeklasser Antwerp, waar hij zijn debuut maakte, de overstap naar Engeland gemaakt. Een nobele onbekende in eigen land, maar op 24 mei 2009 krijgt hij zijn plaatsje in de voetbalgeschiedenis door te debuteren bij de Red Devils. 

Via Championship naar hoogste niveau

Bij United steekt hij heel wat op van Gary Neville en Rio Ferdinand. "Gary nam mij soms apart na een training, hij had het wel voor mij. Hij was een topper. Hij wou altijd winnen, dat was schitterend om te zien", zo keek De Laet in januari van dit jaar in Daily Mail terug op die periode.

In juni 2009 leverde het hem een selectie voor de Rode Duivels op, maar doorbreken kon hij niet echt. Af en toe een wedstrijd, maar zijn geschiedenis bij United is er een van uitleenbeurten: Sheffield United, Preston North End, Portsmouth, Norwich. 

De concurrentie bij Manchester blijkt te groot en Ritchie richt zich op The Championship. Hij trekt in 2012 naar Leicester. Het begin van een succesverhaal. 

Ritchie De Laet, intussen bijna 180 matchen in Engeland

Eén stap achteruit, twee vooruit?

De Belg breekt er snel door: 41 wedstrijden in 2012-2013, 36 in 2013-2014 en kampioen in tweede. Hij begint als titularis in de Premier League en maakt indruk. Het is duidelijk dat hij geëvolueerd is en geen probleem heeft met het niveauverschil.

In het begin van dit seizoen is hij zelfs een van de betere spelers bij Leicester. Hij is beslissend wanneer het erop aan komt, zoals vorige week tegen Aston Villa. Toen lanceerde hij met een bijzonder doelpunt zijn team. 

Goal De Laet

Heerlijke deviatie van Ritchie De Laet! Al mag hij de goal-line technology wel dankbaar zijn...

Posted by Play Sports on dimanche 13 septembre 2015

Transferwaarde: 2,4 miljoen euro

Ritchie De Laet zit intussen al aan bijna 180 matchen in Engeland. Hij is uitgegroeid tot een polyvalente verdediger, die als we op Transfermarkt mogen afgaan haalbaar moet zijn voor een Belgische club. 2,4 miljoen euro is zijn transferwaarde, al is het maar de vraag of hij zelf nog naar de JPL zou willen.

Als hij zijn goede vorm kan aanhouden, zal zijn waarde ongetwijfeld nog stijgen en misschien levert hem dat wel interesse van een aantal grotere clubs op. De Laet is nog altijd maar 26, er liggen dus nog enkele mooie jaren voor hem. 

Rode Duivels?

Gezien zijn huidige vorm, dringt de vraag zich op. Kan Ritchie De Laet een plaatsje versieren in de selectie van Wilmots? Waarom niet? Misschien niet als basisspeler, maar in de selectie verdient hij zijn plaatsje. Misschien zelfs als extra concurrent voor Toby Alderweireld?

Als hij een geslaagd seizoen kan realiseren, mag hij dromen van het EK in Frankrijk volgend jaar. Met zijn maturiteit en ervaring, zou hij er niet misstaan. 


Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties