Beerschot-Wilrijk, de twijfel over de toekomst: "Een gesloten competitie is in strijd met de regels van de FIFA"

Beerschot-Wilrijk, de twijfel over de toekomst: "Een gesloten competitie is in strijd met de regels van de FIFA"
Foto: © SC

Beerschot-Wilrijk staat momenteel aan de leiding in derde klasse B. Als ze daar op het einde van het seizoen nog staan, promoveren ze door de competitiehervorming naar... het derde niveau in België. Niet echt een vooruitgang, maar zo ziet trainer Urbain Spaenhoven het niet.

"De spelers en de club zijn daar niet echt mee bezig", vertelt Spaenhoven ons vandaag. "Voor ons is het heel simpel: als - en dat benadruk ik - we kampioen spelen, komen we in een reeks met aantrekkelijke ploegen zoals Brussels, Roeselare, misschien zelfs Lierse. Voor mij is dat een promotie."

Het potentieel om een professioneel gerunde club uit te bouwen is er

De nummers twee tot acht en de degradant uit eerste klasse vormen de klasse 'Betaald Voetbal 1B'. Probleem zal zijn om daar nog bij te geraken. "Kijk, vind ik dat Beerschot-Wilrijk direct in die reeks zou moeten worden ingedeeld? Nee, want ik vind nog altijd dat je zoiets sportief moet afdwingen."

Maar men praat ook over een gesloten competitie. "Dat is dan weer een andere zaak", vindt Spaenhoven. "Ik heb er geen probleem mee om in die 'tussenreeks' te spelen, maar dan moet je wel kunnen doorgroeien. Het potentieel om een professioneel gerunde club hier uit te bouwen, is er immers."

We reageren in het belang van het Belgische voetbal, niet voor onszelf

Urbain Spaenhoven

"Maar er zitten nog hiaten in die hervorming. Een gesloten competitie, dat kan niet volgens de regels van de FIFA. En wie zegt dat die 24 clubs solvabel zullen blijven? In Nederland hebben ze dat ook geprobeerd en daar hebben ze toch opties gevonden om te schuiven."

"Ik begrijp dat de club zich op dit moment wat het slachtoffer voelt. Maar als we daarop reageren, is dat in het belang van het hele Belgische voetbal, niet enkel voor onszelf. Ik vind het trouwens héél raar dat die acht clubs uit tweede klasse die gaan zakken nog niet gereageerd hebben."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e amateurliga B

Nieuwste reacties