In beeld: de uitzonderlijke beroepen van ex-voetballers na hun carrière

Stijn Van Hove
Stijn Van Hove
| 0 reacties
In beeld: de uitzonderlijke beroepen van ex-voetballers na hun carrière
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Veel voetballers moeten noodgedwongen stoppen door blessures of omdat ze te oud worden. Ze gaan dan voor een ander beroep, meestal als trainer of analist. Maar sommigen kiezen wel voor zeer eigenaardige carrièrewendingen. Een overzicht van het leven na het voetbal.

Op de twitterpagina @finishedplayers vind je veel oud-voetballers en hun uitzonderlijke carrièrewendingen. Wij zetten de opvallendste op een rijtje.

Lilian Thuram

Voormalig topspeler van Juventus en Barcelona, Lilian Thuram, won veel prijzen in zijn carrière. Maar nu is hij ambassadeur van UNICEF en strijdt hij voor gelijke rechten in Frankrijk, onder andere voor het huwelijk van mensen van hetzelfde geslacht.

Gregory Coupet, de Franse keeper van onder meer Lyon, was een topper. Met Lyon won hij zeven titels in de Ligue 1. Nu probeert hij zijn ervaring door te geven in Marokko, waar hij een sportacademie leidt.

Bixente Lizarazu

Bixente Lizarazu, alweer een Fransman, vinden we ook terug in dit lijstje. Lizarazu werd wereldkampioen met Frankrijk in eigen land in 1998. Destijds stond hij bekend als een goede verdediger.

"Een vechter" zoals ze in de volksmond zeggen. Lizarazu kon zich blijkbaar wel vinden in die beschrijving. Want later werd hij in 2009 Europees kampioen in de Braziliaanse Jiujitsu. Nu is de Fransman nog actief in de media.

Stephen Appiah

Van Frankrijk naar Ghana. Wie Ghana zegt, zegt direct Appiah. Stephen Appiah was bijna zijn volledige carrière actief in de Serie A. Ondanks dat de middenvelder nooit in Milaan gespeeld heeft, lijkt de modemicrobe hem toch te pakken te hebben.

Appiah heeft namelijk een eigen kledinglijn, StepApp. Op zich is dat niet zo bijzonder, maar de goedhartige Ghanees doneert wel de opbrengsten van zijn kledingmerk aan het goede doel.

Romario

De Braziliaanse dribbelkont van PSV en FC Barcelona was een fenomeen. Onder Johan Cruijf won hij de FIFA-titel van 'Beste speler van het jaar' en met Brazilië werd hij wereldkampioen in 1994.

Ook na zijn carrière bleef hij een fenomeen. In 2014 werd hij senator voor Rio De Janeiro, hij kreeg de meeste stemmen ooit als vertegenwoordiger van Rio De Janeiro.

Philippe Albert

Philippe Albert was een beenharde verdediger, maar soms verraste hij vriend en vijand met geniale ingevingen. Zoals zijn prachtige goal voor Newcastle tegen Manchester United (zie tweet, nvdr.).

Albert zette na zijn carrière die trend voort door aan de slag te gaan in een groente -en fruitbedrijf. Daarnaast becommentarieert en analyseert hij voetbalmatchen voor de Waalse televisie.

Kakha Kaladze

De laatste in ons overzicht is toch wel de opvallendste: Kakha Kaladze. De Georgiër was een centrale verdediger en won twee maal de Champions League met AC Milan.

Nu is hij actief in de politiek in zijn thuisland. En hij is daar geen laagvlieger, integendeel. Kaladze is minister van energie én vice-premier.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties