Analyse Situatie Hasi precair: fans eisen zijn hoofd, oplossingen zijn er niet

Situatie Hasi precair: fans eisen zijn hoofd, oplossingen zijn er niet
Foto: © photonews

Volg Anderlecht nu via WhatsApp!

Geen job zo wispelturig als die van coach van een topteam. Als alles goed gaat, is heel de wereld je vriend. Als het slecht gaat, is het in alle hoeken en kanten zoeken naar medestanders. En Besnik Hasi zit duidelijk in die laatste positie.

Op de sociale media werd vandaag één quote uit het tv-interview van Besnik Hasi uitgelicht: "Ik weet het ook niet meer." Geen te beste uitspraak, want het is in feite je nederlaag toegeven. Niet dat Hasi alle schuld op zijn schouders moet dragen, want zijn spelers mogen één voor één ook allemaal in de spiegel gaan staan.

Daarnaast was er het geval Vanden Borre, het wel of niet vertrekken van Suarez, de zomertransfers die niet allemaal schoten in de roos waren en vooral het gebrek aan mentaliteit. Dat laatste is een gedeelde verantwoordelijkheid. Een profspeler moet zichzelf voor elk duel kunnen opladen, een coach moet zijn ploeg in alle omstandigheden gemotiveerd aan de aftrap krijgen.

Gebrek aan technisch verfijnd voetbal

Hasi heeft zes maanden gezocht naar een ideale mix en leek die na de winterstop gevonden te hebben met de komst van Djuricic, Büttner en Badji. Het begin was goed, maar stilaan geraken die drie na lang niet te hebben gespeeld én vermoeid én worden ze in hetzelfde bedje ziek als hun ploegmaats.

Nee, Hasi mag gerust verzachtende omstandigheden inroepen, maar de situatie wordt stilaan onhoudbaar. De fans eisen zijn kop al maanden. Omzendbrieven, opiniestukken, zelfs polls wie de nieuwe trainer van het voetbalinstituut RSC Anderlecht moet worden...

Een tweede verwijt is immers dat Anderlecht het technisch verfijnd voetbal niet meer kan brengen. Het is ook waar dat wij denken dat er uit deze groep meer te halen valt, maar het valt en staat ook met wat je kleedkamer er voor over heeft. En die over-mijn-lijk-mentaliteit die ze bijvoorbeeld in Brugge wel bezitten tegenwoordig, zit er gewoonweg niet in.

En Anderlecht heeft ook niet die kwaliteiten dat het elke tegenstander eens vlug-vlug van de mat gaat spelen. Dat is inmiddels ook al een tiental jaar geleden. Dat het gebeurt tegen Waasland-Beveren en Moeskroen is daarbij problematisch te noemen.

Ook de spelers mogen wat aan zelfreflectie doen

Niet enkel de coach, maar ook de spelers moeten met schaamte in die spiegel kijken. En daar wringt ook een serieus schoentje, want er zijn er in de kern te weinig met zelfreflectie. Het is altijd een ander zijn schuld. Dat zie je ook aan de lichaamstaal na een tegenslag. Er zijn er bitter weinig die bij het naar huis rijden, nadenken over hun eigen fouten.

Maar is er een oplossing voor handen? Niet meteen in eigen huis, want van zijn assistenten is er geen enkele die het schip kan overnemen, laat staan dat de spelers voor hen door een vuur willen gaan. Nicolas Frutos? Dat zou zijn als een kwaliteitspapier tegen het vuur houden: brandgevaar!

Het plan is immers om Frutos te laten groeien binnen de club. Als Anderlecht straks - ondanks de belofte dat Hasi tot het einde van het seizoen mag blijven - toch beslist om een andere coach te halen, zal die van buitenaf moeten komen. En zo dik liggen de beschikbare, ervaren en befaamde coaches niet te rapen...

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties