Ex-ploegmakker verrast door Leye, maar... “Ik vind deze spits uit de Belgische competitie nóg heel wat beter"

Timothy Collard
Timothy Collard
| 0 reacties
Ex-ploegmakker verrast door Leye, maar... “Ik vind deze spits uit de Belgische competitie nóg heel wat beter"
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Als je het hebt over scorende spitsen in de Jupiler Pro League, denkt iedereen dezer dagen aan één naam: Mbaye Leye. De aanvaller is inmiddels 33, maar scoorde wel al 17 doelpunten in de competitie. Geen enkele andere centrumspits doet beter.

“Ik vind het eerlijk gezegd verrassend… Toen men mij voor het seizoen vertelde dat Leye terugkeerde naar Zulte Waregem én er kapitein zou worden, dan had ik daar eerlijk gezegd twijfels bij… Die twijfels waren dan vooral gebaseerd op het feit dat hij een knieoperatie achter de rug had. Ik twijfelde aan zijn fitheid”, aldus Stijn Meert in een gesprek met Voetbalkrant.com.

"Leye heeft iedereen weten te verrassen"

Stijn Meert

Meert speelde destijds bij Zulte Waregem nog samen met Leye. “Mbaye heeft iedereen weten te verrassen, hé. Hij scoort veel – cijfers zijn belangrijk voor een spits – en persoonlijk draait hij in een ploeg die het niet altijd even makkelijk heeft gehad.”

En toch ziet Meert een heel andere Leye dan destijds… “Als ik deze Leye vergelijk met de Leye waar ik nog mee samenspeelde, dan constateer ik dat hij nu minder werk opknapt. Hij is veel en veel doelgerichter en aanwezig in de zestienmeter van de tegenstander.”

“De Leye van vroeger was meer aanwezig op de andere delen van het veld, was een aanspeelpunt, liep in de hoeken, kwam de bal vragen, ging ieder duel aan en was eigenlijk een echte draaischijf.”

"Het is nu een andere Leye. Het getuigt van klasse als je dat kan"

Stijn Meert

“Ik vind het jammer dat we die Leye niet meer zien, maar goed… Hij lost het wel op met zijn ervaring en zijn sluwheid. Het is een kwaliteit als je dat kan, echt waar. Het getuigt van klasse als je als aanvaller – Leye is toch al 33 – zo kan evolueren.”

Okaka

Leye staat met zijn 17 goals momenteel helemaal bovenaan de topschutterslijst en doet zo beter dan andere spitsen als Perbet, Okaka, Depoitre en Diaby. “Of hij één van de beste spitsen in de Jupiler Pro League is? Ik vind iemand als Okaka – waar ik toch wel een boon voor heb – toch nog heel wat beter.”

“Al geven de cijfers mij natuurlijk ongelijk en zeggen die dat Leye top is in onze Belgische competitie. Maar in tegenstelling tot enkele andere spitsen is hij minder compleet. In mijn ogen is zo’n Okaka een échte targetspits die alles kan”, besluit Meert.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties