EK-weetje van de dag In Frankrijk maken vijf(!) landen hun debuut op een Europees kampioenschap

Maarten Pottie
| 2 reacties
In Frankrijk maken vijf(!) landen hun debuut op een Europees kampioenschap
Foto: © photonews

Zoals het gezegde luidt: Voor alles is een eerste keer. Ook voor een deelname aan het Europees kampioenschap, zo blijkt. Mede door het groter aantal deelnemers, maken maar liefst vijf landen hun debuut op het EK.

11 juni was een historische dag voor Albanië, Wales en Slovakije. Deze drie landen speelden namelijk hun eerste wedstrijd ooit op een Europees kampioenschap. Albanië nam het op tegen Zwitserland in groep A. Wales en Slovakije zitten allebei in groep B en speelden een heuse debutantenmatch.

Verder kon ook het kleine Noord-Ierland zich plaatsen, zij spelen hun eerste wedstrijd op 12 juni tegen Polen. Ook IJsland zal erbij zijn op Euro 2016. Zij openen op 14 juni tegen Portugal. Wij zijn alvast benieuwd of een van deze vijf nieuwelingen het voorbeeld van België zal kunnen volgen. Op ons debuutkampioenschap in 1972 eindigden de Rode Duivels direct op een mooie derde plaats, na een 1-2-overwinning in de troostfinale tegen Hongarije. Van die historische overwinning vonden we volgende beelden.

Eerste groot toernooi

Voor Albanië en IJsland is het toch nog net dat tikje specialer. Het is namelijk hun eerste groot toernooi. Noord-Ierland was er al bij op de WK's van 1958, 1982 en 1986. Wales was ook op het WK van 1958 en Slovakije nam in 2010 deel aan het wereldkampioenschap.

Kleine noot voor de volledigheid. Ook voor Oostenrijk en Oekraïne is het de eerste keer dat ze zich konden plaatsen voor het Europees kampioenschap. Zij namen allebei wel al deel als gastland, Oostenrijk in 2008 en Oekraïne in 2012.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties