Waar zet generaal Hein zijn pionnetjes neer? Luxe op het middenveld, krap op de flanken

Clint Vens
| 24 reacties
Waar zet generaal Hein zijn pionnetjes neer? Luxe op het middenveld, krap op de flanken
Foto: © photonews

Hein Vanhaezebrouck mag zich sinds gisteren officieel RSCA-coach noemen. Het echte werk kan beginnen. Er zullen knopen moeten worden doorgehakt inzake spelerskeuzes. Welke huidige Anderlechtspelers sluiten het best aan bij zijn voetbalfilosofie en waar zijn er lacunes in de paarswitte kern?

Hein Vanhaezebrouck is een man die trouw zweert aan zijn voetbalfilosofie. Hij haalde in de persconferentie gisteren reeds Bayern München en Barcelona aan als voorbeelden van hoe hij Anderlecht wil laten spelen: dominant en met lef. Zijn systeem bij Gent was alombekend en geprezen. Hij werd kampioen in een 3-4-3/3-5-2 opstelling, datzelfde kunstje hoopt hij bij paars-wit te herhalen.

Stevig blok achterin

De principes in het verdedigende compartiment zijn duidelijk. Hein speelt met drie man achterin en twee vleugelspelers die tegen de zijlijn geplakt kilometers vreten en het speelveld zo breed mogelijk maken. De West-Vlaming heeft de keuze uit Josué Sa, Spajic, Olivier Deschacht en Mbodji Kara voor drie posities achterin. Kara en Spajic (indien fit) lijken zekerheden. Deschacht en Sa mogen het uitvechten voor het laatste postje.

Achilleshiel: vleugelbacks

De backs zijn het grootste probleem bij Anderlecht. Laat net dat de posities zijn die essentieel zijn in het systeem Vanhaezebrouck. Op links is Obradovic een zekerheid, al kent hij nauwelijks concurrentie. Technisch een kraan en een goede voorzet, maar heeft hij wel het loopvermogen om 90 minuten gans de flank af te dweilen? Op rechts zijn er weinig zekerheden. Indien fit staat Andy Najar altijd als eerste op het wedstrijdblad. Dennis Appiah en Sowah hebben nog niet echt kunnen overtuigen onder zowel Weiler als Frutos. Chipciu zijn geliefkoosde positie blijft een rijtje vooruitgeschoven.

Luxe op het middenveld

Afhankelijk van de formatie zal gekozen worden voor twee of drie centrale middenvelders. Hein liet gisteren al weten in een luxepositie te zitten bij Anderlecht wat betreft het middenveld. Hij heeft zowel een boontje voor Kums als Trebel en ook Gerkens lijkt te passen bij het type voetbal dat hij voor ogen heeft. Kan de ex-speler van STVV stijgen in de hiërarchie en Hanni en Stanciu het vuur aan de schenen leggen? Daarenboven is er de incontournable Dendoncker. Die kan de rol opnemen die Neto destijds vervulde voor Kums bij Gent.

Werklust troef vooraan

In zijn kampioenenjaar bij Gent was Laurent Depoitre een onmisbare schakel in de geoliede machine die de Buffalo's toen waren. In systeem Hein is druk zetten noodzakelijk, wat Depoitre met verve deed. Teo en Onyekuru lijken de geknipte mannen hiervoor in een tweespitsensysteem, met jokers Harbaoui en Beric achter de hand. Bij een 3-4-3 zullen Hanni en Stanciu het uit te vechten voor de positie van linkerflank, terwijl Onyekuru dan uitwijkt naar rechts.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties