"Al wie niet springt, is een Jood" bestraft door voetbalbond? Club Brugge krijgt in ieder geval boete voor "discriminerend gedrag"

Glenn Bogaert
Glenn Bogaert
| 30 reacties
"Al wie niet springt, is een Jood" bestraft door voetbalbond? Club Brugge krijgt in ieder geval boete voor "discriminerend gedrag"
Foto: © photonews

Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft een boete van 1.000 euro gevorderd tegen Club Brugge. Blauw-zwart moet die som ophoesten voor het gedrag van de blauw-zwarte supporters tijdens de topper tegen Anderlecht van vorige week zondag.

Het Bondsparket vervolgt de competitieleider in concreto voor het gebruik van pyrotechnische middelen, het gooien van voorwerpen op het veld en discriminerend gedrag. Vooral dat laatste gegeven springt in het oog want lijk te verwijzen naar een controversieel spreekkoor. "Al wie niet springt, is een Jood", is een gezang dat voor de match al de gemoederen beroerde.

Verzoek aan laars gelapt

In een open brief aan de KBVB en Club Brugge had het zogenaamde CCOJB oftewel het Coördinatiecomité van Joodse organisaties van België gevraagd om geen "antisemitische gezangen" te richten aan het adres van Anderlecht. De fans van blauw-zwart lapten dat verzoek echter aan hun laars en pakten tijdens de met 5-0 gewonnen topper tegen paars-wit meermaals uit met het omstreden lied. Het is echter niet helemaal duidelijk of het Bondsparket met "discriminerend gedrag" impliciet verwijst naar het bewuste spreekkoor.

Club Brugge heeft in ieder geval tot maandag 1 januari 2018 de tijd om te beslissen of het de sanctie aanvaardt. Als de West-Vlaamse topclub het strafvoorstel van 1.000 euro weigert, spreekt de Geschillencommissie voor het Profvoetbal zich op dinsdag 2 januari 2018 uit over de strafmaat.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties