De beker winnen, een vloek of zegen? Zo verging het de bekerwinnaars in play-offs ná de dolle euforie op de Heizel

Glenn Bogaert
Glenn Bogaert
| 2 reacties
De beker winnen, een vloek of zegen? Zo verging het de bekerwinnaars in play-offs ná de dolle euforie op de Heizel
Foto: © photonews

Het wordt vaak gezegd: wie de beker wint, is daarna verzadigd en bakt er vervolgens niet veel meer van in de competitie. Maar is dat wel zo? Wij nemen de proef op de som en nemen het parcours van de recente bekerwinnaars onder de loep. Zakten zij nu hun triomf werkelijk als een pudding ineen?

Belangrijk om te weten: in 2011 werd de finale van de Croky Cup voor het laatst in het staartje van de competitie afgewerkt. Op 21 mei pakte Standard toen de scalp van Westerlo: 2-0. Vanaf 2012 werd de bekerfinale afgewerkt vóór de beslissende play-offs.

Dat betekent dus zes bekerwinnaars die vervolgens nog aan de bak moesten in de competitie, met welk resultaat? Konden ze surfen op de golven van het bekersucces of werden ze het slachtoffer van de ultieme decompressie? 

Lokeren 2012: 
De Waaslanders winnen op 24 maart 2012 de beker tegen KV Kortrijk, 1-0 met dank aan Hamdi Harbaoui. Het Lokeren van Peter Maes eindigt in de reguliere competitie op een achtste plaats met 44 punten en heeft dus geen play-off 1 meer in het vooruitzicht. In Groep B van play-off 2 worden de Oost-Vlamingen dan ook troosteloos laatste in hun poule met amper 6 punten. 



*In 2013 werd de bekerfinale eveneens pas in mei - de negende - afgewerkt en pakte RC Genk de cup pakte. Het klopte Cercle Brugge met 2-0.

Lokeren 2014: 
Twee jaar na de eerste bekerwinst mag Lokeren het op 22 maart 2014 nog eens proberen en opnieuw met eclatant succes. Dit keer gaat Zulte Waregem voor de bijl, met dank aan een goal van Alexander Scholz. De Wase club speelt dat jaar ook play-off 1 dankzij een vijfde plaats in de reguliere competitie. Het behoudt die vijfde stek met 34 punten na twee zeges, twee draws en zes nederlagen. 



Club Brugge 2015:
22 maart 2015 is een dag die de fans van blauw-zwart niet snel zullen vergeten, in een geweldige finale wordt Anderlecht gevloerd dankzij een treffer in blessuretijd van Refaelov. Met de beker op zak mocht Club Brugge ook als leider aan PO1 beginnen, maar daarin loopt het mis. De ploeg van Preud'homme betaalde het gelag voor de zware Europese campagne, AA Gent pakt de titel met twee punten verschil.

 
Standard 2016: 
De Rouches grijpen als zevende nipt naast een ticket voor play-off 1, een serieuze domper voor Yannick Ferrera en co dus is de bekerfinale winnen haast een must om een rampseizoen nog wat glans te geven. In de finale, die wordt afgewerkt op 20 maart 2016 wordt Club Brugge gevloerd met 2-1. In play-off 2 wordt Standard uiteindelijk tweede in Groep A met 10 punten, vier stuks minder dan KV Kortrijk. 



Zulte Waregem 2017: 
Tot slot nog vorig jaar, met Essevee dat op 18 maart 2017, Oostende klopt in een West-Vlaams onderonsje. Een topfinale is het die op 3-3 eindigt en beslist wordt door een penaltythriller: 2-4. Het team van Francky Dury gooit ook in de competitie hoge ogen en mag als derde aan play-off 1 beginnen. De eindstrijd wordt echter een klein fiasco, met maar één zege en zes nederlagen. Gevolg: plaats zes. 

Conclusie: in het huidige systeem, met de bekerfinale als voorgerecht op de play-offs, speelt de bekerwinnaar nadien amper iets klaar. Enkel Lokeren slaagde er één keer in om in de play-offs het hoofd dapper boven water te houden. Voor het overige lijkt de verzadiging na het knalfeestje op de Heizel toch wel stevig een feit. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties