Interview Vier WK-gangers: waarom Sporting Lokeren en IJslanders een droomhuwelijk vormen
Yannick Lambrecht
Yannick Lambrecht
| 2 reacties

Arnar Vidarsson vertelt over de band tussen Ijsland en Sporting Lokeren

Vier WK-gangers: waarom Sporting Lokeren en IJslanders een droomhuwelijk vormen

De WK-selectie van IJsland is bekend en ze telt vier spelers die bij Sporting Lokeren spelen of er ooit nog gespeeld hebben. Vanwaar komt die band? We vroegen het aan assistent-coach Arnar Vidarsson. Jawel, een IJslander.

De Lokerse fans kunnen op het WK naast de Rode Duivels ook voor IJsland en vooral flankverdediger Ari Skulason supporteren. Alfred Finnbogason, Sverrir Ingason en Alex Runarsson - voormalige jeugdspeler en zoon van Runar Kristinsson - zullen ze wellicht ook nog kennen. (bekijk hier de voltallige selectie)

We polsten bij Arnar Vidarsson, zelf een 52-voudig international, waarom de Lokerse scouts zo graag op vakantie gaan in IJsland. "Die connectie bestaat al jaren. Eind jaren ’70 is dat begonnen met Arnor Gudjohnsen en sindsdien is er een band ontstaan tussen IJsland en Lokeren", legt hij uit aan Voetbalkrant. "De Belgische competitie is nochtans minder bekend in IJsland, maar Lokeren als club is er zeker wel bekend. Vooral dan omdat er al heel wat spelers hun kans hebben gekregen op Daknam."

Als je stappen wil zetten in de voetbalwereld, ben je verplicht om te vertrekken uit IJsland

In de selectie zitten wel weinig of geen spelers uit de eigen landscompetitie. "Je kan er zeker wel een mooie opleiding krijgen en snel in een eerste ploeg terechtkomen, maar op een bepaald moment stopt dat. In IJsland kan je simpelweg geen prof worden. Daarvoor moet je op hele jonge leeftijd naar het buitenland trekken om daar je geluk te beproeven." 

"Ik ben hier destijds geraakt omdat ik een brief heb geschreven naar Kristjan Bernburg (de begeleider van Arnor Gudjohnsen, lees er hier meer over). Maar dat is natuurlijk een uitzondering. De realiteit is dat Lokeren een hele goeie naam heeft gekregen in IJsland. Als makelaars of scouts komen aankloppen, wordt dat altijd serieus genomen", bevestigt hij.

Iedereen heeft twee jaar geleden kunnen zien dat het hele land gek geworden is

Voor het piepkleine IJsland, amper 330.000 inwoners, is het de allereerste keer ooit dat ze op een WK staan. "Het is een speciaal gegeven. Dat IJsland op dat WK geraakt is, is op zich al een hele prestatie", beseft Vidarsson. "Iedereen heeft twee jaar geleden kunnen zien dat het hele land gek geworden is. Toen was 10 of 20 procent van de bevolking naar Frankrijk getrokken. Nu zal dat misschien iets minder zijn, omdat Rusland ook verder ligt, maar verwacht je maar aan een gelijkaardig volksfeest."

"Of ze doorstoten? In die groep is het heel moeilijk te voorspellen. De andere landen zien ze nu misschien wel iets meer aankomen dan toen. Maar in de kwalificatiegroep zijn ze wel eerste geëindigd en hebben ze landen als Kroatië, Turkije en Oekraïne afgehouden, dus onderschat ze zeker niet." IJsland speelt tegen Argentinië (16/6), Nigeria (22/6) en Kroatië (26/6).

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties