Het kerstrapport van Club Brugge: glorie in de CL eiste zijn tol, stevige thuisreputatie, paraat in de toppers en de doelpuntenmachine van Leko

Clint Vens
| 1 reacties
Het kerstrapport van Club Brugge: glorie in de CL eiste zijn tol, stevige thuisreputatie, paraat in de toppers en de doelpuntenmachine van Leko

Club Brugge hoopt morgenavond 2018 af te sluiten met een overwinning op bezoek bij rode lantaarn Lokeren. Tijd voor een tussentijdse evaluatie van het huidige seizoen.

Club Brugge staat momenteel op een tweede stek in de competitie en zal hoogstwaarschijnlijk ook 2018 afsluiten op die tweede stek. We nemen even de prestaties van de eerste seizoenshelft van de West-Vlamingen onder de loep. 

Geslaagd met voldoening

Blauw-zwart sprokkelde 38 punten op 20 wedstrijden en haalt daarmee een percentage van 63%. De Bruggelingen boekten 11 overwinningen, speelden 5 keer gelijk en gingen 4 keer onderuit. Vooral thuis werd de grootste puntenoogst binnengerijfd (8x winst). Met 25 punten in eigen huis staan ze soeverein aan kop als beste thuisploeg van de competitie tot dusver. 

Buitenshuis werd er daarentegen te vaak met punten gemorst (4x gelijkspel en 3x verlies). Vooral de maand november gaat het archief in als een gitzwarte maand, Club wist geen enkele competitiezege te boeken. Blauw-zwart is met 13 punten na Genk, Antwerp en Kortrijk pas de vierde beste uitploeg. 

Champions League kruipt in de benen

De West-Vlamingen realiseerden een knappe Champions League-campagne, maar dat kostte hen ook flink wat punten. Enkel na het verlies thuis en de draw in Dortmund werden de daaropvolgende matchen in de competitie gewonnen (0-4 tegen Gent en 3-0 tegen Standard). 

In de andere Europese weken werd er tegen Standard (3-1 verlies), Sint-Truiden (2-2), Charleroi (2-1 verlies) en Kortrijk (0-0) telkens duur puntenverlies geleden. 

Paraat in de topmatchen

Een positief punt is wel dat blauw-zwart er bijna telkens staat in de toppers. Enkel in Luik gingen de troepen van Ivan Leko onderuit tegen een G5-team. Anderlecht en Standard klopte Club in het eigen Jan Breydel. Gent werd door de gehaktmolen gedraaid in de Ghelamco en Genk werd op een 1-1 gelijkspel gehouden in de Luminus Arena. 

Offensieve machine en defensieve stabiliteit

Club Brugge scoorde in totaal 47 doelpunten. Ze zijn hiermee de best scorende ploeg in de competitie en troeven hiermee zelfs competitieleider Genk af. De aanvallende spelers verdelen de buit netjes: Schrijvers (8 stuks), Vanaken (7), Wesley (7), Groeneveld (4), Vossen (4), Dennis (3), ... Het gevaar komt dus van alle kanten in het systeem van Leko. 

Ook defensief staat er terug een organisatie, zeker met de terugkomst van Denswil. Blauw-zwart kreeg in totaal 22 doelpunten tegen, evenveel als Standard. Slechts één team doet beter: Vukovic moest zich nog maar 18 keer omdraaien dit seizoen bij Genk.

Conclusie

Club Brugge moet voorlopig alleen het sterke Genk voor zich dulden in het klassement. De focus op Champions League-voetbal heeft hen al wat punten gekost, maar met de play-offs (en de puntenhalvering) binnen enkele maanden in het vooruitzicht, is er nog geen man overboord voor de Bruggelingen. We verwachten dat Club straks weer gewoon vol meedoet voor het kampioenschap. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties