? Beerschot-Wilrijk en KV Mechelen tegenover elkaar afgewogen: wie haalt het en waarom? (En wat is de link met carnaval?)

? Beerschot-Wilrijk en KV Mechelen tegenover elkaar afgewogen: wie haalt het en waarom? (En wat is de link met carnaval?)
Foto: © photonews

Beerschot-Wilrijk of KV Mechelen? Dat is de komende twee weken dé vraag die op vele lippen zal branden. We vroegen het deze week aan vele analisten en niemand die echt een favoriet naar voren kan of durft schuiven. Op welke manieren kunnen we beide teams met elkaar vergelijken?

Eerdere duels

Beerschot-Wilrijk en KV Mechelen speelden dit seizoen al vier keer tegen elkaar. Beide teams wonnen daarin één keer, de twee andere duels eindigden op een gelijkspel.

Qua doelsaldo staat Malinwa er in de onderlinge duels eigenlijk iets beter voor, maar het kon wel nog niet scoren op het Kiel dit seizoen. Lees meer over de onderlinge duels HIER. Status quo dus ...

Reguliere competitie

Als we de reguliere competitie iets breder bekijken, dan komt KV Mechelen als beste uit de vergelijking. Het pakte het meeste punten (59 tegenover 54), scoorde het meeste doelpunten (55 tegenover 48) en incasseerde minder doelpunten (25 tegenover 33).

Daarmee doet het op alle manieren beter in de klassementen. Mechelen won dit seizoen het meeste wedstrijden met meer dan een doelpunt verschil en incasseerde - op de 0-5 tegen Union na - weinig grote nederlagen, dat kan in een dubbel duel van tel zijn.

Mentale voordeel?

Anderzijds kunnen we stellen dat Beerschot-Wilrijk misschien wel het mentale voordeel heeft. De voorbije twee seizoenen pakte de ploeg die de tweede periode won uiteindelijk ook het ticket voor 1A. 

KV Mechelen leek lange tijd op weg naar rechtstreekse promotie, maar vergooide op de voorlaatste speeldag tegen Union de leidersplaats én liet in Lommel de kans liggen om te profiteren van puntenverlies van Beerschot-Wilrijk in Leuven. Dat zou in het kopje kunnen spelen. 

Kwaliteit

Puur kwalitatief is het verschil tussen beide teams ook bijzonder klein. Intrinsiek hebben ze bij Malinwa msischien iets meer kwaliteit, maar met Peyre en Bijker missen ze er wel belangrijke verdedigers in de eerste wedstrijd. Ook Van Cleemput wordt node gemist.

Op elke positie is het afwegen, in een gemengd elftal eerder dit jaar was het al eens 6-5 verdeeld - weinig verschil dus. Puur qua statistieken dan? Igor De Camargo (14 goals, 3 assists) doet wel beter dan Marius Noubissi (12 goals, 1 assist). Onur Kaya is assistenkoning, doelman Verrips heeft het meeste clean sheets. 

Supporters

Twee vurige supporterscharen tegen elkaar, dat staat buiten kijf. Samen gaan ze dan weliswaar een mooie actie doen voor een 17-jarige supporter (lees het HIER nog eens na), beide matchen zullen ook voor een (zo goed als) vol huis worden gespeeld (lees het HIER nog eens na).

Ook tussen deze twee clans weinig verschil, al zijn die van Mechelen nominaal met iets meer én de Maneblussers hebben ook het voordeel dat zij de tweede wedstrijd thuis spelen. Of gaat de stress zijn rol spelen? 

Pittig detail: beide supportersclans halen deels ook hun inspiratie bij het Nederlandse carnaval. Zo sprongen De Mannekes van links naar rechts (van de Snollebollekes) aan den Dreef in Leuven, heel het vak ging los op de song, die ook bij het NAC Breda onder Stijn Vreven al heel populair was. 

Zal binnenkort op de grote markt van Antwerpen de Beerschot-aanhang ook volledig los gaan op dit nummer? Er werd al gevraagd het ook op het Kiel in de mix te steken. 

En de Kakkers? Die zingen 'We worden kampioen' op de tonen van 'Ik moet zuipen', nog zo'n carnavalskraker van Schorre Chef. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties