Analyse Rutten-Zetterberg: nieuwe functie is voor iedereen wennen, maar populariteitsstrijd wint Nederlander nooit
Johan Walckiers
Johan Walckiers
| 4 reacties

Fred Rutten zal moeten wennen aan de aanwezigheid van Pär Zetterberg

Rutten-Zetterberg: nieuwe functie is voor iedereen wennen, maar populariteitsstrijd wint Nederlander nooit
Foto: © photonews

't Was opvallend: de reactie van Fred Rutten gisteren op de vraag over Zetterberg en Verschaeren. Ergens zat het toch diep. Het is ook de eerste keer dat de Nederlander iemand op zijn oefenveld heeft staan waar hij geen controle over heeft.

Ergens is het begrijpelijk: Rutten heeft nog met deze situatie en deze jobomschrijving te maken gehad. Zetterberg is ook geen assistent en zo ziet hij zichzelf ook niet. Wijlen Jean Dockx - naar wie de functie gecreëerd is - was wel nog een echte assistent, maar Zetterberg heeft daar geen ervaring in en is eigenlijk gewoon een soort adviseur/opziener. "Waken over het DNA van de club", klinkt het. 

Nieuwigheid

Maar dat is zo een brede beschrijving. Hij mag over alle departementen van de club zijn mening geven. Op training houdt hij zich bezig met de creatieve middenvelders en geeft hen tips. Maar evengoed kan hij problemen bij de medische staf opmerken of zich uitlaten over de transfers. Hij mag alles bespreken met Marc Coucke en Michael Verschueren. Dat is voor iedereen binnen RSCA nieuw.

Het probleem is dat die functie nieuw is in het Belgische voetbal. We hebben alvast geen kennis van een soortgelijke jobomschrijving. Wat betekent dat het nieuw is voor iedereen, ook voor Rutten. We kunnen ons nu inbeelden dat het voor een trainer, die altijd het alleenzeggenschap heeft gehad binnen de technische staf, aanpassen is. 

Populariteit

Alleen moet Rutten ook beseffen dat hij een strijd met Zetterberg nooit zal kunnen winnen. In een populariteitsstrijd wint de Zweed met een straatlengte of 50... Zetterberg is god in Anderlecht, zijn woorden het heilige schrift. Dat Coucke en Verschueren hem binnenhaalden, was ook omdat ze wisten hoe populair Mister Z wel is. 

Bij de fans kan niemand van het huidige Anderlecht tippen aan Zetterberg. En hij zal sowieso langer bij Anderlecht blijven dan Rutten. Dus de Nederlander zal maar beter wennen aan de aanwezigheid en de mening van Zetterberg, want wat hij doet, is eigenlijk wat Coucke en Verschueren van hem vragen. 

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties