Over hoeveel euro's draait de match tussen STVV en Gent? Sporteconoom becijfert: "Veel meer dan 1 miljoen"
Redactie
| 6 reacties

Sporteconoom Trudo Dejonghe ziet dat STVV en Gent voor veel geld spelen

Over hoeveel euro's draait de match tussen STVV en Gent? Sporteconoom becijfert: "Veel meer dan 1 miljoen"
Foto: © photonews

Het gaat over heel veel geld deze avond in Sint-Truiden. Het zijn immers niet enkel de tv-rechten die geld opbrengen, weet sporteconoom Trudo Dejonghe van de KU Leuven. "Ticketinkomsten, catering, transfers..."

Dejonghe berekende dat het om een enorm verschil gaat. "Je moet met verschillende factoren rekening houden. Ploegen die play-off 1 spelen, krijgen meer dan 1 miljoen euro aan tv-rechten meer dan ploegen in play-off 2. Daarnaast moet je rekening houden met het aantal punten dat je behaalt in play-off 1", vertelt hij in De Zondag.

"Ook belangrijk: in Gent zullen heel veel toeschouwers hun kat sturen naar play-off 2. In het andere geval zit daar vijf keer een vol huis met 17.000 abonnees. De ticketinkomsten én alle catering die de toeschouwers consumeren lopen dan veel hoger op. We spreken toch over een verschil van 3 à 4 miljoen."

Geen exact cijfer

En dan zijn er nog de marktwaardes van de spelers. "Spelers in play-off 1 spelen zich veel meer in de kijker en kunnen meer opbrengen. Kijk naar een Harbaoui van Zulte Waregem bijvoorbeeld. Die werd vorig jaar topschutter, maar speelde in play-off 2. Geen haan die ernaar kraaide."

"Een kanttekening wel: het is heel moeilijk om een exact bedrag op alles te kleven, want de Pro League geeft geen gedetailleerd overzicht van wie welk bedrag krijgt, wat eigenlijk een schande is. In de Premier League ken je alle bedragen tot twee cijfers na de komma. Zo hoort het.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties