Analyse Waar het verkeerd liep voor Rutten: imago, jeugd, systeem...

Waar het verkeerd liep voor Rutten: imago, jeugd, systeem...
Foto: © photonews

Volg Anderlecht nu via WhatsApp!

Fred Rutten heeft het dus dertien matchen volgehouden bij Anderlecht. Vanaf het begin was de indruk al dat de Nederlander niet in het Anderlechtse huishouden paste. Dat het verkeerd afliep was dan ook niet (helemaal) zijn schuld. Hij hield vast aan zijn visie, waar je ook respect voor moet hebben.

Maar er was te veel dat wrong. Al na een paar weken werden een paar zaken duidelijk.

Hein te hard, Rutten te zacht

Rutten had het imago van 'een goeie vent' te zijn. Al luidt het dat hij intern wel meermaals met de vuist op tafel klopte. Maar zijn kalme, rustige image - ook aan de zijlijn - werkte frustraties op bij de fans, die vonden dat hij niet betrokken genoeg was. Ook op zijn persconferenties wekte hij de indruk het allemaal over zich heen te laten gaan.

Hij werd dan ook al snel afgeschilderd als tussenpaus, wat zijn greep op de vestiaire niet verstevigde. Een Adrien Trebel maakte daar een aantal keer gebruik van om te rebelleren.

In youth he didn't trust

Tot op een bepaald punt kan je hem begrijpen. Elias Cobbaut is geen linksachter die eerst aan verdedigen denkt, net als Saelemaekers. De rest van de jeugd is soms ook nog onbezonnen. Maar als je directie verklaart dat ze vanaf nu elke keer een trainer gaan halen die met de jeugd wil werken... Dan is de perceptie snel klaar als je nieuwe trainer er een viertal op de bank of zelfs in de tribune smijt. 

Zijn zwarte lijst

Cobbaut en Saelemaekers werden buitenspel gezet, Trebel stond ook lange tijd op zijn zwart lijstje omwille van zijn karakter. En daar werd nooit een uitleg over gegeven. "Ik ga niet in op individuen, voor mij is het team het belangrijkste", was meestal zijn uitleg. Maar ja, dan ken je de pers bij Anderlecht ook... Die gaan toch op zoek naar uitleg en krijgen die meestal wel via andere weg. Dat hij bleef kiezen voor Bakkali en Saelemaekers niet zette, wierp toch enkele vragen op.

Sommigen kregen wel onvoorwaardelijke steun

Je kan het hem ook niet aanrekenen dat hij Peter Zulj lang liet staan. Goed, de fans deden dat wel, maar je kan je bestuur moeilijk helemaal in zijn hemd zetten door de toptransfer van de winter direct op de bank te zetten zonder hem enkele wedstrijden de tijd te geven. 

Een verouderd systeem

De 4-3-3 was heilig bij Rutten, net als bij Hein de 3-4-3 dat was. Maar het eerste systeem is nogal voorspelbaar geworden in het huidige voetbal. Tegen Oostende en Kortrijk ging dat nog, maar eens in play-off 1 was het voor de tegenstander redelijk simpel om hen tactisch lam te leggen. Maar ja, het was makkelijk en dat heeft deze spelersgroep soms nodig.

De slechtste start in play-off 1 ooit

Met al het voorgaande in het achterhoofd en het gesprek met de harde kern van maandag wou het bestuur dat Rutten de jeugd weer meer kansen ging geven de komende matchen. Maar de Nederlander is fier genoeg om als trainer zijn eigen keuzes te willen maken. Wat begrijpelijk is... Maar met een 0 op 12 en de vijfde plaats zondag op het spel...  Dan moet je ergens plooien.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties