Benjamin Nygren weet wat hem te doen staat: dure tieners zorgen haast altijd voor monsterwinsten in België
Simon Wauters
Simon Wauters
| 3 reacties

Benjamin Nygren is de op één na duurste tiener die naar de Jupiler Pro League komt

Benjamin Nygren weet wat hem te doen staat: dure tieners zorgen haast altijd voor monsterwinsten in België

Racing Genk legt minstens 3,7 miljoen euro op tafel voor Benjamin Nygren. De Zweed wordt zo de op één na duurste tiener die door een club uit de Jupiler Pro League werd gekocht.

Een risico voor een speler die nog maar vijftien wedstrijden op het hoogste niveau speelde? Misschien wel. Maar de clubs uit de Jupiler Pro League lijken een neus te hebben voor het aantrekken van jonge talenten. De duurste tieners slaagden namelijk allemaal.

Aleksander Mitrovic

Anderlecht betaalde in de zomer van 2013 vijf miljoen euro om Aleksander Mitrovic binnen te halen. In het seizoen 2014-2015 werd hij topschutter van de Jupiler Pro League, nadien werd hij voor 18,5 miljoen euro verkocht aan Newcastle.  

Krépin Diatta

Twee tieners kwamen voor twee miljoen euro naar de Jupiler Pro League. Krépin Diatta is daar één van. Club Brugge haalde hem in januari 2018 naar België. Dit seizoen zaaide hij vaak onrust bij de vijandige defensie. Hij kwam ook al twee keer uit voor de A-ploeg van Senegal. Zijn marktwaarde wordt intussen geschat op zeven miljoen euro.

Sander Berge

Ook Berge kostte twee miljoen euro. Racing Genk haalde hem in januari 2017 weg bij Valerenga Fotball. Berge had een belangrijk aandeel in de Genkse titel en vertrekt deze zomer wellicht voor een bedrag van om en bij de twintig miljoen euro.

Giorgi Chakvetadze

Chakvetadze had al een akkoord met AA Gent toen Bayern München kwam aankloppen. Bayern wou zes miljoen neertellen, maar Chakvetadze verhuisde voor anderhalf miljoen euro naar Gent. Zijn marktwaarde bedraagt intussen negen miljoen euro. Deze zomer mag hij zelfs voor een monsterbod niet vertrekken bij Gent.

Steven Defour

In de top tien van duurste tieners staat ook één binnenlandse transfer: Defour was achttien jaar en twee maand toen hij voor anderhalf miljoen euro van Racing Genk naar Standard trok. Defour zou uiteindelijk de titel winnen met de Rouches en voor zes miljoen euro naar Porto vertrekken.

Leon Bailey

De Jamaicaan was met 1,4 miljoen euro zelfs nog wat goedkoper. Hij was bij Racing Genk goed voor vijftien doelpunten en 21 assists in 77 wedstrijden en vertrok voor 13,5 miljoen euro naar Bayer Leverkusen.

Emmanuel Dennis

Net als ploegmaat Diatta iemand die lang niet altijd speelde, maar toch vaak fraaie dingen liet zien. De Nigeriaan scoorde zeven keer en gaf drie assists. Zijn marktwaarde ligt nu al bijna zes keer hoger dan de 1,3 miljoen euro die Club Brugge voor hem betaalde.

Sergej Milinkovic-Savic

Nog een ontdekking van Racing Genk. De Limburgers betaalden in de zomer van 2014 één miljoen euro om hem los te weken bij FK Vojvodina Novi Sad.

Eén jaar later kwam Lazio hem al weghalen voor tien miljoen euro. Intussen is dat bedrag zelfs opgelopen tot achttien miljoen.

Wesley Moraes

Ook Club Brugge betaalde één miljoen euro voor een tiener: om Wesley weg te halen bij Trencin. Zijn verhaal ligt nog vers in het geheugen: Aston Villa haalt hem voor 25 miljoen naar de Premier League.

Conclusie

De negen duurste tieners (naast Nygren) kostten de Belgische teams ‘amper’ 16,7 miljoen euro.  De verkoop van Wesley, Milinkovic-Savic en Mitrovic brachten stuk voor stuk al meer op dan dat bedrag. Ook Berge vertrekt deze zomer wellicht voor een hogere som.

Waarom miskijken de Belgische clubs zich zo vaak op spelers van 25 en 30 en waren deze negen ‘andere’ duurste tieners allemaal schoten in de roos? Omdat ze voor dat soort jonge talenten rekenen op de eigen scouting in plaats van op makelaars? Of is er een andere reden?

Bij Genk zullen ze alleszins hopen dat Nygren in de voetsporen van deze negen talenten kan treden. Nou ja, in acht van de negen. Een herhaling van het Defour-scenario zien ze in Limburg wellicht liever niet gebeuren.  

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties