Waarom het eenmalige verlies van een Europees ticket geen drama hoeft te zijn voor het Belgische voetbal
Bart Vandenbussche
Bart Vandenbussche
| 23 reacties

Wat zijn de gevolgen als België een Europees ticket verliest?

Waarom het eenmalige verlies van een Europees ticket geen drama hoeft te zijn voor het Belgische voetbal

Het BAS heeft in een tussentijds vonnis geoordeeld dat KV Mechelen niet hoeft te degraderen naar 1B en dit seizoen mag aantreden in 1A. Maar wat betekent dat voor het Europese ticket van Malinwa?

Het BAS heeft echter nog geen uitspraak gedaan over een volledige vrijspraak of eventuele sancties. Of KV Mechelen Europees mag spelen, is echter nog lang niet zeker.

Mechelen riskeert namelijk wel nog puntenaftrek en een seizoen zonder Europees voetbal. Daarnaast dreigde de UEFA er al mee om België het Europese ticket af te nemen als er voor 15 juli geen definitieve uitspraak is. Bovendien beloofde een bericht van UEFA ook niet veel goeds.

Als de UEFA België een ticket afneemt, zou dat erg jammer zijn voor KV Mechelen en AA Gent. Dat hoeft op lange termijn echter geen drama te zijn voor het Belgische voetbal.

Natuurlijk is het leuker om vijf Belgische clubs op het Europese toneel te zien acteren dan vier. Dat betekent ook een financiële boost meer voor één club.

Dat België dit seizoen maar vier clubs zou mogen afvaardigen in plaats van vijf, betekent gelukkig niet dat het rechtstreekse ticket voor de Champions League in gevaar komt.

Elke overwinning in de groepsfase van de Champions- Of Europa League levert 2.000 punten op voor die coëfficiënt. Een gelijkspel 1.000. Je zou dus denken dat een extra club sowieso meer punten oplevert.

Alleen worden de behaalde punten voor de UEFA coëfficiënt gedeeld door het aantal deelnemers aan de Europese competities (voorronde inclusief) van dat land dat jaar.

Een club die in de voorronde wordt uitgeschakeld is dus bijvoorbeeld veel schadelijker dan een team dat niet mag aantreden in die voorronde. Als België vijf ploegen afvaardigt levert een overwinning 400 punten op en een gelijkspel 200. Als België dit seizoen maar vier clubs mag afvaardigen, stijgt dat naar 500 voor een overwinning en 250 voor een gelijkspel.

Het puntensysteem van de UEFA-coëfficiënt is op dat vlak dus een geluk bij een ongeluk.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties