Onderzoek toont aan: 'Fans Rode Duivels zijn kritischer voor spelers met een migratie-achtergrond'

Arjen T'Sjoen
| 146 reacties
Onderzoek toont aan: 'Fans Rode Duivels zijn kritischer voor spelers met een migratie-achtergrond'
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Volgens een onderzoek aan de Universiteit van Antwerpen zijn de supporters van de Rode Duivels kritischer voor spelers met een migratie-achtergrond. Dat blijkt uit de masterscriptie van Luca Van Kerckhoven.

Van Kerckhoven kreeg voor zijn onderzoek medewerking van de Belgische voetbalbond. Na de wedstrijden tegen IJsland (15/11/2018) en Zwitserland (18/11/2018) kon hij 331 fans van de Rode Duivels bevragen. Hij ging na of supporters van de Rode Duivels een sterk eenheidsgevoel met de België hebben. Dat was, toch zeker vlak na een wedstrijd, effectief het geval.

Verder onderzocht hij ook of de fans blijk geven van een racistische attitude, het antwoord is tweeledig. Op de vraag of ze spelers met een migratie-achtergrond anders waarderen, geven fans te kennen dat ze géén discriminerende, maar een tolerante attitude hebben ten aanzien van deze Rode Duivels”, luidt het in de scriptie. “Als je de fans dan na de wedstrijd vraagt om iedere speler een beoordelingsscore te geven, komt er een tegengestelde attitude aan het licht. Er blijkt dan wel degelijk sprake van het systematisch onderwaarderen van spelers met een migratie-achtergrond in vergelijking met de andere Duivels. Dat zou kunnen wijzen op verdoken of zelfs ‘onbewust racisme", klonk het in de scriptie en achteraf bij Het Laatste Nieuws.

Uit de data die uiteindelijk verzameld werd na de wedstrijden tegen IJsland en Zwitserland blijkt dus dat de groep Rode Duivels met een andere etnische origine systematisch een slechtere beoordeling krijgen dan de Rode Duivels van Belgische origine. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties