Analyse Van Holsbeeck en Henrotay: miljoenendeals waar toch wat vragen bij waren
Johan Walckiers
Johan Walckiers
| 22 reacties

Herman Van Holsbeeck wordt gehoord over de transfers van Christophe Henrotay

Van Holsbeeck en Henrotay: miljoenendeals waar toch wat vragen bij waren
Foto: © photonews

Dat Herman Van Holsbeeck ging aangehouden worden voor verhoor kon zowat iedereen die wat met het onderzoek vertrouwd is, voorzien. Het is de tweede keer dat de gewezen Anderlecht-manager wordt ondervraagd. Ook deze keer voor de Anderlecht-transfers van de voorbije tien jaar.

Van Holsbeeck moest al eens uitleg komen geven toen zijn goeie vriend Mogi Bayat beschuldigd werd. Hij werd na een paar uur weer vrijgelaten. Niet toevallig wordt hij bij de aanhouding van Christophe Henrotay weer opgevorderd. Als Mogi 'de kleinere' transfers deed bij paars-wit werd Henrotay ingeschakeld als het om grote miljoenendeals ging.

Vertrouwenspersoon bij Anderlecht

Henrotay was betrokken bij de lucratiefste transfers die Van Holsbeeck ooit deed bij Anderlecht: Mitrovic, Mbemba, Tielemans, Dendoncker, Lukaku... Henrotay kreeg op Anderlecht groot vertrouwen omdat hij de spelers nooit snel pushte om naar het buitenland te vertrekken, maar ze liet rijpen bij paars-wit. 

Roger Vanden Stock en Herman Van Holsbeeck hadden een vertrouwensband met hem. Toen Dendoncker morde omdat hij niet weg mocht, overtuigde Henrotay hem om nog zes maanden alles te geven zodat hij hem een mooie club kon bezorgen. Het werd geapprecieerd op Neerpede...

De speurders verdenken Henrotay nu om bij al die grote transfers een deel verborgen te hebben gehouden voor de fiscus. Ondertafelpolitiek... En bij Van Holsbeeck menen ze dat hij daarvan geweten moet hebben. 

Rare Tielemans deal

De hele situatie werd echter pas onder de loep genomen nadat Peter Smeets, de ex-begeleider en -medewerker van Henrotay,  klacht indiende na de transfer van Youri Tielemans naar Monaco. Henrotay zou bij die transfer zo'n 6,2 miljoen euro commissie voor zichzelf geregeld hebben zonder medeweten van Tielemans. Die brak trouwens prompt met de makelaar. 

Van Holsbeeck verdiende dankzij Henrotay tientallen miljoenen voor Anderlecht, maar zou dus ook toegevingen moeten doen hebben aan de makelaar. Het motto van Van Holsbeeck was bij Anderlecht altijd: "Wie de club geld opbrengt, mag daar ook aan verdienen." Maar of dat legaal verlopen is... Marc Coucke weigerde trouwens om de resterende som (750.000 euro was al betaald) te storten aan Henrotay. Een commissie van 27 procent, dat leek het nieuwe bestuur immers wel bijzonder hoog.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties