Analyse De zoektocht naar de laagste stamnummers: 13. Beerschot

De zoektocht naar de laagste stamnummers: 13. Beerschot
Foto: © photonews

Heel veel teams verwijzen graag naar hun stamnummer om de authenticiteit of oudheid van hun club in de verf te zetten. Bij de laagste stamnummers (en dus de oudste clubs) zijn vele teams echter al verdwenen. De komende maanden grasduinen wij in het verleden. Deze week: 13. Beerschot.

De Kielse Ratten, De Mannekes, De Beren, bijnamen genoeg voor stamnummer 13 dat ondertussen opnieuw op Het Kiel is geland sinds dit jaar. De ploeg zit al sinds 1900 in competitie, maar heeft doorheen de jaren heel wat moeilijke en woelige tijden gekend.

Woelige tijden

In 1991 moest Beerschot vanwege financiële problemen degraderen naar derde klasse, waar ze meteen kampioen werden. In eerste klasse raakten ze echter niet, waarna in 1999 de fusie werd aangegaan met Germinal Ekeren.

Ook in 2013 viel de ploeg ten prooi aan financiële problemen, waarna via Wilrijk als KFCO Beerschot-Wilrijk een prachtige reeks werd neergezet van kampioenschappen van eerste provinciale tot tweede klasse/1B. Tegen Cercle Brugge en KV Mechelen werd de afgelopen twee seizoenen in de promotiefinale nipt naast promotie gegrepen.

Rijk verleden

Het doet niets af aan het rijke verleden dat de club doorheen de tijd heeft gekend. Zo werd het team liefst zeven keer landskampioen in de jaren '20 en '30. Ook de tijd van Rik Coppens staat nog op het netvlies van velen gebrand.

Het Kiel - dat werd gebouwd als het Olympisch Stadion voor de OS van 1920 in Antwerpen - is sindsdien de thuishaven van De Mannekes, die hopen zo snel mogelijk opnieuw naar 1A te promoveren. Hernan Losada - nog zo'n clubicoon - is momenteel de T1.

Erelijst:

Landskampioen (7x) in 1922, 1924, 1925, 1926, 1928, 1938 en 1939
Bekerwinnaar (3x) in 1971, 1979 en 2005 (als K Beerschot AC)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (H)

Nieuwste reacties