🎥 Dag op dag tien jaar geleden: de handsbal van Thierry Henry die Ierland in rouw onderdompelde
Dennis Rosiers
| 0 reacties

Dag op dag tien jaar geleden: de handsbal van Thierry Henry

🎥 Dag op dag tien jaar geleden: de handsbal van Thierry Henry die Ierland in rouw onderdompelde

Het blijft een van de meest controversiële scheidsrechterlijke dwalingen van de laatste decennia: de hansbal van Thierry Henry. Dag op dag tien jaar geleden belazerde de Franse vedette de boel, waardoor Ierland een streep kon trekken door het WK 2010.

Frankrijk moest in zijn kwalificatiepoule voor het WK 2010 verrassend de groepswinst laten aan Servië. Hierdoor moest de verliezend finalist van het WK 2006 zich via barrages plaatsen voor het WK in Zuid-Afrika. Tegenstander was Ierland.

Frankrijk leek de schaapjes na de heenwedstrijd al op het droge te hebben. In Ierland volstond een laat doelpunt van Nicolas Anelka voor een zuinige, maar levensbelangrijke zege. Enkele dagen later was het aan Henry en co om de klus te klaren in het Stade de France.

Het werd een avond om nooit te vergeten. Robbie Keane bracht Ierland na een halfuur op voorsprong. Frankrijk had het niet onder de markt tegen de felle Ieren, maar het bleef 0-1 na negentig minuten, waardoor er verlengingen gespeeld moesten worden.

In minuut 103 gebeurde iets wat de wereld rondging. Frankrijk pompte een lange bal in de Ierse zestien meter. De bal lijkt buiten te gaan, maar Henry slaagt erin de bal binnen te houden. Duidelijk met de hand weliswaar. De ref laat begaan, waardoor verdediger William Gallas de verlossende 1-1 kan binnenleggen. Drama voor Ierland, Frankrijk in extase.

In de dagen na de wedstrijd ontvingen zowel Thierry Henry als scheidsrechter Martin Hansson doodsbedreigingen. Even is er sprake dat de wedstrijd mogelijk herspeeld wordt, maar zover komt het niet. De hand van Thierry Henry loodst Frankrijk naar het WK in Zuid-Afrika.

WK 2010 : Franse afgang

Karma is a b*tch, zullen ze bij Ierland denken. Want het WK 2010 draaide voor de Fransen uit op één groot debacle. Na een scoreloos gelijkspel tegen Uruguay verloor Frankrijk roemloos tegen Mexico en gastland Zuid-Afrika, waardoor ze al na de eerste ronde hun koffers moesten maken. Bondscoach Domenech stuurde Nicolas Anelka naar huis, nadat de spits hem openlijk bekritiseerd en uitgescholden had in de kleedkamer.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties