Portret: Manchester United: offensieve weelde, maar wisselvalligheid troef

Dennis Rosiers
| 1 reacties
Portret: Manchester United: offensieve weelde, maar wisselvalligheid troef

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Als Club Brugge naar de achtste finales van de Europa League wil doorstoten, zal het voorbij grootmacht Manchester United moeten geraken. Een loodzware opgave voor de mannen van Clement, al blinkt United ook dit seizoen vooral uit in wisselvalligheid.

Manchester United, de winnaar van de Europa League in 2017, finishte vorig seizoen pas als zesde in de Premier League, met maar liefst 32(!) punten minder dan kampioen en rivaal Manchester City. Een plaats in de Champions League bleek dan ook niet haalbaar voor de mannen van Ole Gunnar Solskjaer.

EUROPA LEAGUE

In een poule met AZ, Partizan en Astana maakte Manchester United zijn favorietenrol waar. Het ging met de groepswinst aan de haal. In zes wedstrijden hielden ze maar liefst vijf keer de nul. Enkel in Astana liepen the Mancunians (2-1 nederlaag) een blauwtje. Op de slotspeeldag werd met ruime 4-0 gewonnen van naaste achtervolger AZ.

Eindstand

Manchester United   13

AZ                              9

Partizan Belgrado      8

Astana                       3

PREMIER LEAGUE

Net als vorig seizoen lukt het United ook dit seizoen niet om constante te leggen in hun prestaties. Na een dip in de maand oktober zakten ze weg naar de buik van het klassement.

De laatste weken gaat het beter met de ploeg van Solksjaer: van de laatste negen competitiematchen ging er slechts een verloren.

Hierdoor is United opgeklommen naar een zesde stek in de rangschikking, weliswaar met al 24 punten achterstand op Liverpool. De felbegeerde vierde plek -die recht geeft op Champions League- is momenteel voor Chelsea, dat vijf punten voorsprong meer telt dan United.

TYPEPLOEG

Ole Gunnar Solskjaer opteert steevast voor 4-2-3-1. De Noor durft, zeker in de Europa League, serieus roteren. Zo kregen enkele jongelingen uit de academie ook dit seizoen al speelgelegenheid in Europa.

De Gea is al jaren een van de beste doelmannen ter wereld, maar in de Europa League is het doorgaans de beurt aan Sergio Romero. De Argentijn toont zich niet altijd even secuur, maar heeft al wel een WK-finale op zijn cv.

Centraal achterin beschikt Solskjaer met Maguire, Bailly, Jones, Lindelöf  en Rojo over enorm veel duelkracht en lengte. In voetballend opzicht laten ze echter wel eens een steekje vallen.

Met Luke Shaw, Ashley Young en Wan-Bissaka beschikt Manchester United over drie moderne backs, die zich ook in offensief opzicht laten gelden.

Nemanja Matic, die momenteel geblesseerd is, is normaal een zekerheidje voor de defensie. De plek naast hem wordt meestal ingevuld door de Braziliaan Fred of McTominay, al kan ook de Braziliaanse Belg Andreas Pereira op die positie uit de voeten. Van Paul Pogba is er dit seizoen nauwelijks sprake. De Franse wereldkampioen ligt al maanden in de lappenmand, maar lijkt tegelijkertijd op een transfer te azen.

In aanvallend opzicht beschikt Solksjaer over heel wat kwaliteit. De ervaren Juan Mata moet met zijn goede voetjes voor de ideeën zorgen. Met Daniel James heeft Manchester een waanzinnig snelle flankspeler in zijn rangen. Voorts is het naast Lingard uitkijken naar de nog altijd maar 24-jarige Anthony Martial en Marcus Rashford (22). Zij kunnen een wedstrijd met een flits openbreken.

Maar de revelatie dit seizoen bij Manchester United is Mason Greenwood. De amper 18-jarige aanvaller scoorde al vier keer in de groepsfase van de Europa League. Ook in de Premier League vond de jongeling al twee keer de weg naar doel.

VERLEDEN: Maatje te klein in 2015        

Club Brugge speelde voor het laatst tegen Manchester United in 2015, in de laatste voorronde voor de Champions League. In de heenmatch ging een moedig Club met 3-1 ten onder op Old Trafford. Club kwam op voorsprong via een owngoal van Carrick. Depay was met twee doelpunten de grote man voor Manchester United. Fellaini scoorde de verlossende 3-1 voor United. Brandon Mechele moest vroegtijdig gaan douchen, na twee gele kaarten. 

In de terugwedstrijd toonde Manchester United zich een klasse te sterk voor Club Brugge. Onder impuls van een magistrale Wayne Rooney, die een hattrick scoorde, werd het 0-4 in het Jan Breydelstadion.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties