Legendes Jay-Jay Okocha: van naamsverandering in Turkije tot de redder van Bolton Wanderers F.C.
Redactie
| 0 reacties

We bekijken de carrière van Okocha

Jay-Jay Okocha: van naamsverandering in Turkije tot de redder van Bolton Wanderers F.C.

Elke dag bespreken we een legende uit het voetbal. Vandaag is het de beurt aan Jay-Jay Okocha. De Nigeriaan wordt gezien als één van de beste Afrikaanse spelers aller tijden. Okocha maakte onder andere het mooie weer bij Fenerbahçe, PSG en Bolton.

De carrière van Okocha is op een opvallende manier begonnen. Zo ging hij met een vriend mee naar een training van Borussia Neunkirchen, een club uit de derde klasse van Duitsland. De trainer vond zijn techniek ongelooflijk en dus gaf de club hem een contract.

De Nigeriaan maakte furore in de Duiste competitie en in een mum van tijd speelde hij in de Bundesliga bij Eintracht Frankrfurt. Daar was hij de maker van een wonderbaarlijk doelpunt tegen Karlsruher SC.

In het seizoen 95/96 gaat het echter bergaf met Frankfurt en de Duitse club zou zelfs degraderen. Jay-Jay Okocha besloot daarop om te vertrekken naar Turkije waar hij bij Fenerbahçe zou gaan voetballen.

Ook daar deed de aanvallende middenvelder het uitstekend. Hij zou op twee jaar tijd 31 doelpunten maken in 73 wedstrijden en hij kreeg zelfs de Turkse nationaliteit. Zijn Turkse naam is Muhammet Yavuz.

Na Turkije vertrok Okocha naar PSG. De Franse club had 14 miljoen euro voor hem over, wat van Okocha meteen de duurste Afrikaan aller tijden maakte. Bij PSG was de Nigeriaan belangrijk voor de ontwikkeling van Ronaldinho.

Na het WK van 2002 besloot Okocha het in Engeland te proberen bij Bolton. Zijn manager was Sam Allardyce en hoewel hun ideologieën botsten, werkten ze toch zeer goed samen. Okocha zorgde er voor dat Bolton de degradatie kon afwenden en  enkele seizoenen later zou de Engelse club zelfs Europees voetbal spelen.

In 2006 ging het echter bergaf met de “Super Eagle”. Hij moest zijn kapiteinsband afgeven door enkele geruchten dat hij naar Qatar zou trekken. Die transfer kwam er ook nadat Okocha een contractverlenging weigerde.

Okocha ging na Qatar nog even terug naar Engeland om bij Hull City te voetballen, maar blessures zorgden ervoor dat hij nooit meer op zijn oude niveau kwam. Hull nam afscheid van hem en Okocha besloot om met pensioen te gaan.

Nationale ploeg

Voor de Super Eagles was Okocha zeer belangrijk. Het hoogtepunt was misschien wel de Olympische Spelen van 1996 waar hij met de nationale ploeg van Nigeria de gouden medaille kon halen

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties