De tegenvallende Gouden Generatie van België: de kansen op herstel na het Wereldkampioenschap 2022

De tegenvallende Gouden Generatie van België: de kansen op herstel na het Wereldkampioenschap 2022
Foto: © photonews

België, een sterrenploeg op het Wereldkampioenschap van 2018, kon die prestatie niet herhalen tijdens het laatste Wereldkampioenschap, waar ze in de groepsfase met 2-0 verloren van Marokko.

Eerder zag men grote potentie in dit team, maar nu worden ze bekritiseerd in internationale publicaties. Ondanks dat Roberto Martinez tal van getalenteerde spelers zoals Kevin de Bruyne, Eden Hazard en zelfs Inter-spits Romelu Lukaku bij elkaar bracht voor het nationale team van België, hebben zijn inspanningen niet veel opgeleverd.

Vorig jaar ontving het team $9 miljoen voor deelname aan het meest opvallende voetbaltoernooi van de afgelopen vier jaar. Maar ze kwamen niet ver. Er was potentieel om weer grootse prestaties neer te zetten en hun derde plaats van vier jaar geleden te verbeteren, maar dat draaide helemaal anders uit.

Heeft de Gouden Generatie van België gewoon een heel slecht jaareinde gekend of werkt hun voetbalteam gewoon niet goed samen?

Gaat het nationale team van België het opnieuw proberen met een nieuwe generatie spelers voor het Wereldkampioenschap 2026?

Geschiedenis van het nationale team van België

De federatie richtte het team op in 1904 en sindsdien nam het deel aan vele internationale toernooien. Tot 2015 nam België deel aan drie Olympische voetbalevenementen, 12 FIFA Cups en 5 UEFA Europese kampioenschappen. Het Belgische nationale team nam 14 keer deel aan het Wereldkampioenschap, maar behaalde enkel een keer de derde en de vierde plaats.

Critici beschouwen het team als twee gouden generaties met een verval tussen hen in. De eerste was in het begin van de jaren '90 en de tweede begon in de jaren '10. De vervalperiode begon toen ze zich niet konden kwalificeren voor het EK 2004 in Portugal en het WK.

De jonge spelers hadden geweldige verdedigende capaciteiten, maar de pers was niet mild voor hen nadat ze hun eerste wedstrijd tegen Armenië niet hadden gewonnen in 2009. Bovendien werd het team beïnvloed door mondiale economische gebeurtenissen. Maar toen kwam de tweede Gouden Generatie en alles veranderde.

Prestaties

  • Belangrijkste overwinning: februari 2001, 10-1 tegen San Marino;
  • Drie grootste overwinningen op het Wereldkampioenschap: 3-0 tegen El Salvador (1970), 3-0 tegen Panama (2018), 5-2 tegen Tunesië (2018);
  • Eerste op de hoogste FIFA-ranglijst (2015 - 2016, 2018 - 2022);
  • Vijf keer FIFA Team van het Jaar;
  • UEFA Europees Kampioenschap: tweede plaats - 1980, derde plaats - 1972;
  • UEFA Nations League: vierde plaats - 2021;
  • 12 opeenvolgende overwinningen.

Veranderingen na het WK

De eerste verandering die al heeft plaatsgevonden, is het aftreden van Martinez. De coach bracht zijn team van september 2018 tot maart 2022 naar de top van de wereldranglijst en verbeterde voortdurend het spel. De Koninklijke Belgische Federatie begon al voor het einde van het WK in Qatar op zoek te gaan naar een vervanger.

Eden Hazard verklaarde dat hij zijn internationale carrière zou beëindigen na de teleurstelling van het WK 2022. Hoewel er geruchten zijn dat hij dit najaar helemaal stopt met voetbal, zal de Real Madrid-aanvaller nog steeds spelen op het veld van Santiago Berbaneu.

Kevin de Bruyne onthulde aan The Guardian dat hij denkt dat het team te oud is en hun echte kans om te winnen in 2018 in Rusland lag, maar hij gelooft nog steeds in zijn teamgenoten. Hij zal het team niet verlaten en zal zich kunnen bewijzen op het EK van 2024 en het WK van 2026. In de tussentijd zal hij blijven spelen als de fenomenale aanvallende middenvelder van Manchester City.

Wat zijn de kansen op een sterke comeback in de toekomst?

Fans en pers beschouwen het aftreden van Martinez als een uitstekende. Hij moest plaats maken voor iemand die verjonging kon doorvoeren. Sommigen geloven dat Thierry Henry de volgende coach zal zijn om het team naar successen te leiden.

Experts beschouwen denken dat ook België als een fenix kan verrijzen en geven hen het voordeel van de twijfel.

Hoewel de situatie er nu somber uitziet, is geweten dat gedurende de geschiedenis van de FIFA, na belangrijke verliezen - bepaalde teams terugkomen met fantastische resultaten, zoals Brazilië in 2002, Nieuw-Zeeland in 2010 en Marokko in 2022.

Daarom verwachten verschillende odds-specialisten die onderzoek hebben uitgevoerd op diverse gebieden ook een grote comeback voor het nationale team van België. Daar hopen hun fans ook op.

Is er nog hoop?

Zelfs als we hun werkelijke kansen om zich te kwalificeren voor het volgende WK op dit moment niet kunnen bespreken, zijn de odds niet tegen hen. Het nationale team van België is een van de meest gevolgde en bekeken voetbalteams omdat iedereen het talent en de evolutie van de spelers ziet.

Er is altijd hoop in het voetbal, vooral als het team potentieel laat zien. Het nationale team van België zal zeker zijn welverdiende wereldbekertrofee winnen, maar pas in 2026 zullen we ontdekken of de nieuwe generatie aan ieders verwachtingen zal voldoen en of de huidige spelers zullen blijven vechten voor de Belgische droom.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties