EURO 2024: Wat is al zeker?

EURO 2024: Wat is al zeker?
Foto: © SC

De EURO 2024 vindt plaats in Duitsland. Het is de 17e editie van het EK en Duitsland is na 1988 voor de tweede keer gastheer van een EK. Er zullen tien stadions beschikbaar zijn als locaties voor het nu uitgebreide toernooi met 24 teams.

Het EK wordt gehouden van 14 juni 2024 tot en met 14 juli 2024 en zal dus waarschijnlijk ook bij mooi weer worden gespeeld.

De tijd tot het EK volgend jaar is natuurlijk nog te overbruggen met de spannende wedstrijden van de EK-kwalificatie. Als alternatief zijn er natuurlijk ook enkele gokspellen in een legaal online casino Nederland, waarbij de funfactor hier op de voorgrond staat.

Er zijn beslist interessante voetbalslots om te spelen die gaan over het onderwerp nationale teams en die meer speelplezier bieden, vooral voor de fans. Op deze manier kan iedereen alvast in de stemming komen voor de EURO en deze alvast afhandelen.

De gastheer: Duitsland

Duitsland is al bevestigd als deelnemer, aangezien de gastheren dit voorrecht nog steeds genieten op Europese Kampioenschappen. De titelverdediger is Italië dat door Engeland te verslaan het uitgestelde EK in 2021 veiligstelde. De Italianen hebben sindsdien weinig plezier gehad in het voetbal, waarbij de kersverse Europese kampioenen prompt de kwalificatie voor het WK van volgend jaar mislopen.

Dit EK zou dan ook een nieuwe start moeten zijn voor Italië, evenals voor gastland Duitsland, dat onlangs met zeer zwakke tot wisselende prestaties opdook. De overige 23 deelnemers worden tot maart 2024 live bepaald in de kwalificatiegroepen en de daaropvolgende play-offs.

Wel is al zeker dat gastland Duitsland in de openingswedstrijd van het EK zal spelen. De wedstrijd wordt gespeeld in München, wat ook duidelijk maakt dat er na 2021 weer EK-wedstrijden in de Allianz Arena zullen plaatsvinden. Er zijn in totaal 10 stadions geselecteerd om als locatie beschikbaar te zijn.

De finale wordt op 14 juli in het Olympisch Stadion van Berlijn gespeeld. Er zijn ook arena's in Keulen, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Leipzig, Hamburg en Stuttgart. Vanaf 3 oktober 2023 gaan de kaarten voor het EK in voorverkoop, al wordt pas in november bekend welke teams rechtstreeks hebben gewonnen uit de kwalificatiegroepen voor het EK.

De huidige status in de kwalificatiegroepen

Aangezien alleen Duitsland zich rechtstreeks heeft gekwalificeerd, wordt er nog gezocht naar 23 extra teams. In Poule A was Spanje na de loting de duidelijke favoriet, maar de Spanjaarden lieten zich in de beginfase van de kwalificatie een moeizame 2-0 nederlaag toe van koploper Schotland. De Schotten zijn verrassend kandidaat geworden voor de finale in Duitsland.

Frankrijk begon Groep B met twee overwinningen, maar Nederland ging in Frankrijk met 4-0 onderuit en dreigt nu de tweede plaats, die momenteel in handen is van Griekenland, te verliezen. Engeland en Italië ontmoeten elkaar opnieuw in de kwalificatie na de finale van de laatste EURO en de Britten keerden terug in de gunst door de Italianen met 2-1 te verslaan. Desalniettemin staan ​​beide ploegen voor en mag ook verwacht worden dat ze zullen zegevieren.

Poule D kan erg krap zijn, want met Wales, Kroatië en Turkije zijn er drie sterke nationale ploegen die punten van elkaar gaan pakken. Dat is nu al gebeurd, want geen van de drie ploegen kwam ongeschonden door de eerste twee speeldagen.

Groep E is volledig open, aangezien Polen en Tsjechië slechts marginaal sterkere teams zijn. Maar Moldavië, de Faeröer en Albanië hebben een geweldige kans om hier geschiedenis te schrijven. Na een sterke start leidt Oostenrijk Groep F met twee overwinningen. België zou zich hier moeten kunnen kwalificeren, maar de Oostenrijkers komen in gevecht met de Zweden.

In Groep G zou de strijd tussen de twee favorieten Servië, Hongarije en nieuwkomer Montenegro moeten gaan, waarbij de Montenegrijnen zeker een kans maken. In Poule H willen de Slovenen eindelijk weer eens naar een EK en hebben met twee overwinningen al de leiding genomen.

Zwitserland is de duidelijke favoriet in Groep I, maar de Roemenen hebben ook zes punten uit hun eerste twee wedstrijden gehaald en zijn veelbelovend in de groep. Portugal is ook duidelijk favoriet in groep J, maar om de tweede plaats moet worden gestreden, aangezien Slowakije en Bosnië-Herzegovina aan elkaar gewaagd zijn. Zelfs de IJslanders willen hier op de tweede plaats scheel kijken als de gelegenheid zich voordoet.

De modus van de EM 2024

Het EK wordt gespeeld in zes voorrondegroepen. De eerste twee teams in de groep plaatsen zich rechtstreeks voor de achtste finales. Voor de als derde geplaatste teams wordt het spannender, want slechts vier van de zes als derde geplaatste teams krijgen ook een plek in de achtste finales. Hier wordt in een speciale classificatie uitgesplitst wie het is. Er is niets veranderd in de modus voor de EM 2021.

Vanaf de achtste finales staan ​​de teams tegenover elkaar in knock-outwedstrijden en spelen vervolgens, met verlengingen en strafschoppen bij gelijkspel, de nieuwe Europese kampioenen uit. De infrastructuur in het gastland Duitsland is meer dan aanwezig en ook de voetbalcultuur staat hier zeer hoog, zodat een allround succesvol toernooi mag worden verwacht.

De vroege favorieten

Echte toernooifavorieten kunnen natuurlijk pas worden benoemd nadat de kwalificatie is voltooid, maar er zijn natuurlijk landen die automatisch naar deze positie spelen. De Engelsen staan ​​op het punt de titel te veroveren en wellicht komt het EK op het juiste moment. Natuurlijk kunnen ook Frankrijk, Italië en mogelijk Spanje zich in de titelstrijd mengen.

Italië en Spanje zijn echter net aan een sterke verjonging begonnen en hebben misschien niet de allerbeste klasse op het EK-toernooi. Dat werd al aangegeven bij de eerste nederlagen in de kwalificatie.

Gastland Duitsland heeft nog een groot vraagteken, maar kan ook meepraten als ze tijdig in vorm zijn. België is opnieuw de geheime favoriet, maar de urgentie voor de 'gouden generatie' van België om een ​​titel mee te nemen, groeit.

Conclusie over EURO 2024 in Duitsland

Het toernooi moet een echt voetbalfestijn worden en de basisvoorwaarden zijn vastgelegd. Na het nogal vreemde WK in Qatar zal het toernooi in Duitsland de voetbalfans goed doen. Spannende wedstrijden, mooie goals en de grootste sterren uit het Europese voetbal zullen alles geven om er een mooi toernooi van te maken.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties