barBarcelona
reaReal Madrid
0-1
Datum: 23/12/2007 19:00
Competitie: La Liga
Speeldag: Speeldag 17
Stadion: Nou Camp Barcelona
Hoogspanning in Camp Nou
Dave Sentobin
| 0 reacties
Hoogspanning in Camp Nou
Foto: © SC

Vanavond staat in Camp Nou volgens de Spaanse media de beste voetbalaffiche van de wereld op het programma: FC Barcelona tegen Real Madrid. De Madrileense bezoekers zijn momenteel leider met vier punten meer dan aartsrivaal Barça.

De Spaanse media staan al twee weken vol met speculaties over el clásico in Camp Nou, analyses van de voorgaande confrontaties en voorspellingen van ex-spelers. Vanavond zullen de bars weer afgeladen vol zitten in Spanje, want dit is één van de weinige wedstrijden die niemand ongemoeid laat. De Koninklijke reist naar Barcelona met vier punten voorsprong en gaat hoe dan ook als leider de winterstop in.
 
Bernd Schuster – die gisteren zijn 48ste verjaardag vierde – liet Higuaín en Drenthe onder meer uit de selectie. Beide spelers kregen afgelopen week in de bekerwedstrijd tegen Alicante de kans om zich te bewijzen, maar lieten het volledig afweten. Guti reisde ondanks problemen met zijn enkel wel mee naar la Ciudad Condal. Hij wordt in de basis hoogstwaarschijnlijk vervangen door la bestia Baptista. Voorin rekent de Duitse oefenmeester op de scherpheid van Van Gol (Van Nistelrooy) en Raúl. Samen dit seizoen al goed voor zestien doelpunten en negen assists. Schuster heeft uiteraard ook nog de klasse van Sneijder, de flitsen van Robinho en de rushes van Sergio Ramos.
 
Bij de blaugranas is Lionel Messi uiteraard de grote afwezige. De Argentijn scoorde in de laatste klassieker van 10 maart (3-3) een hattrick, maar is er vandaag door een blessure niet bij. De grote vraag is natuurlijk of Frank Rijkaard zijn goudhaantje Ronaldinho inbrengt. De Nederlander kan natuurlijk ook opteren om één van de twee jonge canteranos: Giovani of Bojan op te stellen. De Ivoriaan van SK Beveren, Yaya Touré, is de enige verdedigend ingestelde speler voor de achterlijn. Voor hem lopen waarschijnlijk onder meer Gudjohnsen, Xavi, Iniesta, Eto’o en wie weet Dinho.
 
In de laatste derby in Camp Nou werd maar liefst zes keer gescoord. Van Nistelrooy opende de score al na vijf minuten en Messi maakte in de 90ste minuut de 3-3. Voor de mannen van Capello was die wedstrijd een ware opsteker en ze haalden aan het einde van de rit het kampioenschap binnen dankzij het opgebouwde vertrouwen en door het falen van Barça nadien. In de laatste 25 jaar kon Real slechts één keer winnen in het stadion van de aartsrivaal. Vier jaar geleden waren de doelpunten van Roberto Carlos en Ronaldo voldoende om de winst mee naar de Spaanse hoofdstad te nemen. De laatste grote overwinning van Barça dateert uit 1994. Het team van Cruyff won toen met 5-0: Romario (drie keer), Koeman en Iglesias waren de doelpuntenmakers.
 
Enkele leuke weetjes over de topper van vanavond:
  • Voor Gaby Milito is het zijn eerste clásico nadat hij afgelopen zomer van Real Zaragoza overkwam. In 2003 zou hij op 23-jarige leeftijd de overstap van het Argentijnse Independiente naar het grote Real maken, maar hij werd medisch afgekeurd en kwam bij de maños terecht.
  • Samuel Eto’o streek op 15-jarige leeftijd neer bij Real Madrid waar hij eerst bij de jeugd speelde en al snel in het tweede elftal RM Castilla terecht kwam. Nadien werd hij uitgeleend aan Leganés en Espanyol. De Kameroener zag dat hij geen kansen kreeg bij de Koninklijke en trok naar Mallorca waar hij uitgroeide tot een vaste waarde. Hij behaalde met de eilandploeg de Spaanse beker dankzij twee goals van Eto’o. In 2004 trok hij – ondanks interesse van Real en Chelsea – naar FC Barcelona.
  • Sinds zijn debuut in de Spaanse liga heeft Raúl al 25 klassiekers gespeeld en scoorde hij al tien doelpunten tegen de aartsrivaal. Op 13 oktober 1999 maakte hij de 2-2 en legde hij met de wijsvinger op zijn mond Camp Nou het zwijgen op.

Meer nieuws