Interview Voetbalkrant sprak met Vedran Runje

Voetbalkrant sprak met Vedran Runje
Foto: © SC

Voetbalkrant sprak met Vedran Runje

„Je overleeft de druk dankzij de fans!”

Door Kevin Van Cutsem

“Kom voor het vertrek naar Eupen eens langs”, vertrouwde een Standardmedewerker ons toe toen we aan het vissen waren naar een interview.
Een paar dagen later staan we de Luikse vedetten op te wachten aan hun knalrode voetbaltempel, de zon brandend op ons hoofd. Nadat bijna alle spelers de revue gepasseerd zijn, komt de Kroaat Vedran Runje op zijn gemakje afgeslenterd. De bescheiden 28-jarige doelman lacht: “Als de wedstrijd vanavond even goed mag worden als het weer, mogen jullie iets verwachten.”

VK: Je hebt het altijd al gezegd: “Ooit ga ik terug naar Standard”, en nu sta je hier. Had je zo’n vroege terugkeer verwacht?
Runje: “Eigenlijk niet, ik had het eerder naar het einde van mijn carrière toe zien evolueren. Marseille zou een trapje hogerop worden om mezelf onder andere in de kijker te spelen voor de nationale ploeg. Helaas is het anders uitgedraaid. Het bestuur, de staf en de trainer zijn er namelijk gek van Barthez, un vrai Olympien, ook als hij in een mindere vorm zit. Het blijft een boegbeeld, een uithangbord. Naast het veld is hij natuurlijk ook commercieel een topper, zie je. Dat zijn dingen waar je je moet bij neerleggen.”

VK: Ben je verbitterd nu het daar is misgelopen?
Runje: “Nee, zover laat ik het niet komen. Ik onthoud bovenal de mooie momenten, die er zeker wel waren. Vooral de supporters, die massaal achter me stonden, de goede wedstrijden van het eerste seizoen en de tijd die ik door heb gebracht met spelers als Vachousek en Marlet, twee vrienden waar ik nu nog vaak contact mee heb.”

VK: Je hebt vorige zondag tijdens de fandag een indrukwekkende vocale verwelkoming gekregen van de Luikse supporters. Een kippenvelmoment?
Runje: “Zeer zeker, dit voelt aan als thuiskomen. Het is fantastisch om al de mensen van de trainersstaf en de talrijk opgekomen supporters terug te zien. Nergens in België heb je zo een aanhang als hier, erg vergelijkbaar met l’OM in Frankrijk. De druk is er ook enorm, maar die overleef je wel dankzij zo’n fans. Ik kan mij niet voorstellen dat toppers als Brugge, Genk of Anderlecht na bijna een kwarteeuw zonder titel nog zoveel fanatieke supporters achter hen hebben staan, hier dus wel, echt uniek. Samen met het moeilijke seizoen van vorig jaar is dit zeker een motivatie om iets te laten zien…”

VK: …en hier voor de derde keer “Doelman van het Jaar” worden?
Runje: “Dat hangt van vele factoren af. Ik had altijd een sterke defensie voor mij zodat een doelpuntenkermis steeds uitgesloten was. Tijdens mijn eerste passage hier ben ik in totaal ook maar één maand out geweest. Dat is niet veel op drie jaar, zeker voor een doelman. Ik had ook het geluk me steeds snel terug in de ploeg te werken. Nu ligt dat anders met Devriendt en Turnbull achter me, die hun kans zullen grijpen eens het zover is. Momenteel wordt er nog hard gesleuteld aan de ploeg maar de voorbereiding verloopt, ondanks vele afwezigen, vlot. Dus indien we voltallig zijn, ziet het er naar uit dat we een goed seizoen tegemoet gaan. Zeker Europees zou het mooi zijn als we ons konden kwalificeren voor de poules. En eens je daar bent beland, kan alles.”


Fiche Vedran Runje

Naam: Runje
Voornaam: Vedran
Geboortedatum: 10/02/1976
Geboorteplaats: Split (Kroatië)
Nummer: 1
Positie: Doelman
Ploeg: Standard
Aansluiting: 07/2004
Contract tot: 07/2005
Nationaliteit: Kroatië
Lengte: 184 cm
Gewicht: 85 kg
Vorige clubs: Hadjuk Split, Trogir, Hadjuk Split, Standard, Olymp. de Marseille
Burg.Staat: gehuwd
Kinderen: zoontje Roko
Website: www.vedranrunje.com

Redactie: Kevin Van Cutsem
Foto's: Vedran Runje.com
Eindredactie: Jan de Jong

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties